Σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις τα επόμενα χρόνια τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν.

Συγκεκριμένα μέχρι το 2065, αναμένεται να συμβούν τα εξής:

  • Οι ημέρες με καύσωνα θα αυξηθούν κατά 15-20 μέρες ετησίως.
  • Θα μειωθούν κατά 12% σε μέσο όρο οι βροχοπτώσεις.
  • Η μέση άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα είναι από 20 έως 50 εκατοστά και μέχρι το τέλος του αιώνα ίσως φτάσει το ένα μέτρο.

«Φανταστείτε ότι εάν ανέβει κατά ένα μέτρο η στάθμη της θάλασσας, θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα στις παραθαλάσσιες περιοχές και στις υποδομές μας από τα λιμάνια μέχρι το Λαιμό της Βουλιαγμένης που θα γίνει νησί», λέει ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής Περιεχομένου του Οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δημοφιλείς παραλίες θα εξαφανιστούν, τα δέλτα μεγάλων ποταμών θα μετατραπούν σε θαλάσσιους κόλπους, οι δασικές πυρκαγιές θα είναι συχνότερες και η γεωργική παραγωγή θα πληγεί σημαντικά

«Εάν η μέση πλανητική θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμό πράγμα που μπορεί να συμβεί σε 50 χρόνια, θα σταματήσουμε στην Ελλάδα να καλλιεργούμε σιτάρι», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Αγρομετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκος Δαλέζιος.

«Το κόστος της κλιματικής ανθρωπογενούς αλλαγής αν δεν κάνουμε τίποτα ανέρχεται σε 700 δισεκατομμύρια ευρώ συσσωρευτικά στο τέλος του αιώνα», δηλώνει ο Χρήσρτος Ζερεφός, επίτιμος καθηγητής φυσικής στο ΑΠΘ.