Με ανακοίνωσή τους μετά την εκκένωση των καταλήψεων στα σχολεία με τίτλο «Θέλουμε τους συμμαθητές μας πίσω», οι σύλλογοι των δύο σχολείων τονίζουν πως τα προσφυγόπουλα γράφτηκαν στα σχολεία της περιοχής «προσπαθώντας να ενταχθούν, να μάθουν τη γλώσσα, να αποκτήσει η ζωή τους μια κανονικότητα έστω και υπό αυτές τις συνθήκες». 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των γονέων και κηδεμόνων:  

«Θέλουμε τους συμμαθητές μας πίσω 

Τις τελευταίες μέρες εκκενώνονται κτίρια του κέντρου της Αθήνας στα οποία είχαν βρει στέγη πρόσφυγες, περιμένοντας ποιος νόμος, ποια κυβέρνηση, ποια γραφειοκρατία θα προχωρήσει τις διαδικασίες ασύλου. Τα παιδιά τους γράφτηκαν στα σχολεία του κέντρου της Αθήνας, προσπαθώντας να ενταχθούν, να μάθουν τη γλώσσα, να αποκτήσει η ζωή τους μια κανονικότητα έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. 

Και ενώ η πολιτεία είναι αυτή που θα έπρεπε να εξασφαλίζει σε όλα τα παιδιά την εγγραφή και φοίτησή τους στο σχολείο, σεβόμενη ακόμα και τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, είναι εκείνη που τους τη στερεί με τον πιο βίαιο τρόπο, που τα ωθεί στο περιθώριο, δε σέβεται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, δε σέβεται την ύπαρξή τους. Γιατί η σχολική χρονιά έχει αρχίσει και τα παιδιά απομακρύνονται από τα σχολεία τους, χωρίς καμία ειδοποίηση, χωρίς καν να τους εξασφαλίζεται η εγγραφή και η μεταφορά τους σε άλλα σχολικά περιβάλλοντα. 

Θέλουμε τους συμμαθητές των παιδιών μας πίσω. Γιατί είναι υποχρέωσή όλων μας να εξασφαλιστεί επιτέλους για αυτούς ένα ασφαλές περιβάλλον. Γιατί χάρη σε αυτούς πολλά από τα σχολεία του κέντρου έμειναν ανοιχτά. Γιατί δεν είναι δυνατόν πολιτικά παιχνίδια να παίζονται πάνω στις πλάτες παιδιών και κατατρεγμένων ανθρώπων». 

Για τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης που πρέπει να έχουν τα παιδιά των προσφύγων μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Open και ο κ. Ανδρέας Καργόπουλος, εκπαιδευτικός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ. «Δεν είναι λύση ούτε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ούτε οι εγκαταλελειμμένοι και ακατάλληλοι χώροι» τονίζει. «Τα παιδιά πρέπει να μπορούν ανεμπόδιστα να παρακολουθούν τα μαθήματα στο σχολείο τους» υπογραμμίζει ο κ. Καργόπουλος για τα παιδιά των προσφύγων.