Σε βάρος τους, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της ληστείας κατά συρροή και κατά συναυτουργία, της διακεκριμένης κλοπής από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της απείθειας, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους συλληφθέντες:

1. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Ευάγγελο – Μιχαήλ, αγνώστου πατρός και της Άννας, γεννηθέντα στις 6/3/1992 στην Κόρινθο

2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ Ιωάννη του Σπυρίδωνα και της Γεωργίας ΣΤΕΦΑΝΟΥ, γεννηθέντα στις 30/8/1983 στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας

και για τους μη συλληφθέντες:

3. ΣΤΕΦΑΝΟΥ Ιωάννη του Ανδρέα και της Γεωργίας ΑΜΠΑΤΖΗ, γεννηθέντα στις 9/8/1986 στην Αθήνα Αττικής

4. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ Δημήτριο του Σπυρίδωνα και της Γεωργίας ΣΤΕΦΑΝΟΥ, γεννηθέντα στις 12/9/1992 στη Νίκαια Αττικής

5. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ Νικόλαο του Σπυρίδωνα και της Γεωργίας ΣΤΕΦΑΝΟΥ, γεννηθέντα στις 30/1/2001 στη Μαγούλα Αττικής

Πώς δρούσε η συμμορία των 5 Ρομά

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση στους καταυλισμούς Ασπροπύργου και Μεγάρων, αστυνομική του Τμήματος Ασφαλείας Μεγαρέων, με τη συνδρομή συναδέλφων τους της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, της ΟΠΚΕ, των ΤΑΕ Δυτικής Αττικής και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, συνελήφθησαν οι δύο. Η εγκληματική ομάδα για τουλάχιστον τέσσερις μήνες προέβαινε συστηματικά στη διάπραξη διαρρήξεων-κλοπών και ληστειών σε οικίες. 

Τα μέλη της συμμορίας των Ρομά, κινούμενοι με αυτοκίνητα, εντόπιζαν οικίες σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Αττικής, κατά τις μεσημβρινές και νυχτερινές ώρες. Στη συνέχεια, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και με διακριτούς ρόλους (οδηγοί οχημάτων, τσιλιαδόροι και φυσικοί αυτουργοί), παραβίαζαν τις εισόδους ή τις μπαλκονόπορτες των οικιών και αφαιρούσαν από το εσωτερικό τους κοσμήματα, ρολόγια, χρήματα και ηλεκτρονικές συσκευές. Περαιτέρω, στις περιπτώσεις που εντόπιζαν εντός των οικιών τους ένοικους, χρησιμοποιούν βία ή απειλή βίας προκειμένου να τους ακινητοποιήσουν.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους, ήταν το γεγονός ότι αφαιρούσαν από τα οχήματα τις πρωτότυπες πινακίδες και είτε κυκλοφορούσαν χωρίς αυτές είτε τοποθετούσαν νέες που είχαν αμέσως πριν αφαιρέσει από άλλα σταθμευμένα. Μέχρι στιγμής, εξιχνιάσθηκαν 25 περιπτώσεις διαρρήξεων - κλοπών από οικίες, 2 περιπτώσεις ληστειών σε οικίες και 1 περίπτωση κλοπής πινακίδας.