Συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας δήλωσε στο Open, ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη και ότι ο σεισμός που έγινε στη Λέσβο δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Ανατολίας.

«Ο σεισμός που έγινε σήμερα βόρεια της Λέσβου δεν έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο στον κόλπο του Μαρμαρά. Έχουμε πει ότι μετά από ένα μεγάλο σεισμό κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας, πάντα επηρεάζεται η Ελλάδα. Αυτό όμως πρέπει να το δούμε, αφού γίνει ένας μεγάλος σεισμός, ενδεχομένως στην Τουρκία και κυρίως στον κόλπο του Μαρμαρά και αφού δούμε τα δυναμικά και κινηματικά χαρακτηριστικά των ρηγμάτων που έδωσαν αυτόν τον σεισμό, τότε θα έχουμε μία εικόνα του τι θα ακολουθήσει στον ελληνικό χώρο. Αυτή την στιγμή δεν νομίζω να επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Αναφορικά με το ρήγμα της Ανατολίας και τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Λέκκας, είπε:

«Ειδικά μετά το 1999 που είχαμε τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ, η έρευνα εξελίχθηκε και είδαμε ως παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ότι ένα μεγάλο τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, δεν έχει ενεργοποιηθεί και παραμένει αδρανές για τουλάχιστον 200 χρόνια».

«Στη συνέχεια με βάση την έρευνα Γάλλων, Αμερικανών, Ελλήνων και Ιαπώνων επιστημόνων προσδιορίστηκε ακριβώς η χρονική διάρκεια αυτής της αδράνειας, δηλαδή μέχρι το 2022 και διάφορα σενάρια προέβλεπαν έναν σεισμό της τάξεως των 7 βαθμών».

«Η σημερινή δόνηση σαφώς κάνει τα πράγματα λίγο καλύτερα, όσον αφορά το συγκεκριμένο ρήγμα, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι δεν είναι μόνο ένα ρήγμα, αλλά ένα πλέγμα ρηγμάτων, το οποίο μεταθέτει τις δυνάμεις από το ένα στο άλλο ρήγμα. Είναι μία ρηξιγενής ζώνη και ένα βύθισμα τεκτονικό, όπως το λέμε και το οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει κι άλλες δομές. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η ρηξιγενής ζώνη μήκους περίπου 70 χιλιομέτρων έχει δώσει τον σημερινό σεισμό, αλλά συνολικά το δυναμικό της ζώνης αυτής παραμένει υψηλό. Τα σενάρια λοιπόν για έναν ισχυρό σεισμό, απομειωμένο βέβαια από τις αρχικές εκτιμήσεις υπάρχουν και με βάση αυτά τα σενάρια σχεδιάζουμε τις επιχειρήσεις που θα γίνουν στην Τουρκία», προσέθεσε κ. Λέκκας.

Τέλος για τον αν το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει ένα μεγαλύτερο σεισμό, ο Ευθύμιος Λέκκας, κατέληξε, «δεν είμαστε βέβαιοι ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, το δυναμικό είναι πάρα πολύ υψηλό, οι δυνάμεις στο υπέδαφος δεν έχουν εκτονωθεί και υφίστανται ακόμη δυνάμεις που μπορεί να προκαλέσουν κάποιον μεγαλύτερο σεισμό».