Το πρωί της Δευτέρας μας βρίσκει με δύο νεκρούς (μία μητέρα και το βρέφος της) άγνωστο αριθμό τραυματιών (ανάμεσα τους πυροσβέστες και αστυνομικοί) και μία κατάσταση που εάν δεν ελεγχθεί άμεσα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει γενικευμένη έκρηξη. Το απόγευμα της Κυριακής ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε από τη Μόρια 6 τραυματίες (5 άνδρες και μία γυναίκα) και τους μετέφερε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Επίσης, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και μία έγκυος για προληπτικούς λόγους, ενώ αργά το βράδυ διακομίσθηκε στο νοσοκομείο και ένα παιδί με επιληπτική κρίση.

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διατάχθηκε η άμεση ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, με δύο διμοιρίες των ΜΑΤ να φεύγουν για το νησί με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη Λέσβο μεταβαίνουν ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οοκονόμου και ο Γ.Γ. μεταναστευτικής πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Επί τάπητος θα τεθεί η λήψη άμεσων και ριζικών μέτρων για την αποσυμφόρηση της Μόριας καθώς και άλλων δομών όπου διαμένουν πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι τριτοκοσμικές εικόνες στις δομές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -και όχι μόνο- δημιουργούν «εκρήξεις», την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι οι οποίες φτάνουν στη χώρα μας με κίνδυνο της ζωής τους από εμπόλεμες περιοχές, βλέπουν να είναι εγκλωβισμένοι.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι εκρηκτικό είναι το κλίμα και στη Σάμο, με 5.548 πρόσφυγες - μετανάστες σε δομή για 648, στη Χίο βρίσκονται 3.594 πρόσφυγες - μετανάστες σε δομή για 1.014 κ.ά..