Ο Βασίλης Καπερνάρος, εκπρόσωπος της Βαρβάρας Βουκάκη – Φύτρου, που στην τραγωδία το Ματιού έχασε τον σύζυγο και τα δυο ανήλικα παιδιά της, καταγγέλλει πως η Ολομέλεια του Εφετείου, δεν κατέστη δυνατό να συνεδριάσει ώστε να αποφανθεί επί του αιτήματος του για να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ειδικό ανακριτή. 

Ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, αναφέρει στην ανακοίνωσή του «Ποιοι φοβούνται να μην "καούν" από την πυρκαγιά στο Μάτι και ποιοι κρύβονται πίσω από, ενδεχομένως, έκνομες ενέργειες παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και της υπονόμευσης του κράτους δικαίου;».

Ο ποινικολόγος διερωτάται ακόμα «Τι συνέβη και ματαιώθηκε η προσδιορισθείσα Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών και πώς εξηγείται η απουσία του απαραιτήτου αριθμού των δικαστικών λειτουργών για τη σχετική απαρτία (σύμφωνα με τον νόμο) και των οποίων η προσέλευση αποτελεί δεσμία υπηρεσιακή υποχρέωση;» και συμπληρώνει «Πότε θα προσδιορισθεί η εκ νέου σύγκλιση της Ολομελείας; Ποιοι φοβούνται, να μη "καούν" από την πυρκαγιά στο "Μάτι" και ποιοι κρύβονται πίσω από, ενδεχομένως, έκνομες ενέργειες παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και της υπονόμευσης του Κράτους Δικαίου;».

Ο Βασίλης Καπερνάρος μιλά ακόμα στην ανακοίνωση για την «μεγαλύτερη βιολογική καταστροφή στον πλανήτη κατά τον 21ο αιώνα από πυρκαγιά (μετά από εκείνη στην Αυστραλία το 2009), αριθμεί χιλιάδες σελίδες, είναι πολυπαραγοντική, έχουν ανακύψει νομικά ζητήματα, αφορά 102 ταυτοποιημένους νεκρούς, μεγάλο αριθμό εγκαυματιών, άγνωστο αριθμό νοικοκυριών (κατεστραμμένων, έως υποστάντων μεγάλες ζημίες). Ταυτοχρόνως, εμπλέκονται κρατικοί λειτουργοί ως κατηγορούμενοι και υπουργοί ως μηνυόμενοι».

Σημειώνει χαρακτηριστικά «ότι έχουμε εν χείρας μας αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία, εάν προσκομίσουμε, είναι βέβαιον ότι θα διευρυνθούν οι κατηγορίες και οι κατηγορούμενοι, αφού θα αποδειχθεί ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες απόκρυψης σημαντικών στοιχείων, από την εν λόγω δικογραφία, τα οποία στοιχειοθετούν εγκλήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και όχι πλημμεληματικού, όπως κατηγοριοποιούνται μέχρι τώρα».

Κλείνοντας ο ποινικολόγος αναφέρει ότι η εντολέας του δεν έχει κληθεί ακόμη να καταθέσει στον ανακριτή της υπόθεσης και αποδίδει τις καθυστερήσεις «σε υπερβολικό φόρτο εργασίας του κ. ανακριτού και μόνον».