Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός των ναρκωτικών έγινε πέντε ημέρες μετά την καταδίωξη από θαλάσσης και αέρος φουσκωτού σκάφους, ανοιχτά της Λέσβου, στο οποίο επέβαιναν τρεις διακινητές. Τότε η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ. είχε ανοίξει πυρ εναντίον τους, ωστόσο, στις έρευνες δεν βρέθηκαν τα ναρκωτικά. Τελικά, μετά από πολυήμερη ανάκριση και έρευνες σπιθαμή προς σπιθαμή, το Λιμενικό κατάφερε να φτάσει στο φορτίο των 1.172 κιλών κάνναβης. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά και ο εντοπισμός του δεύτερο σκάφους που αναζητούσε από τις 25 Σεπτεμβρίου το Λ.Σ., με τα «βατράχια» της Μ.Υ.Α. να ταυτοποιούν το ταχύπλοο ανοιχτά του Αγκιστρίου στην Αίγινα και να συλλαμβάνουν έναν Αλβανό που επέβαινε.

Όλοι οι συλληφθέντες είναι υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας από 25 έως 42 ετών, ενώ οι τρεις έχουν προφυλακιστεί και ο τέταρτος οδηγείται σήμερα στον Εισαγγελέα. Επίσης, από τις ελληνικές Αρχές έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλοι δύο συνεργοί τους.

Έτσι δρούσε το κύκλωμα

Αρχικά γινόταν επιλογή κατάλληλων ταχυπλόων σκαφών, που παρέχουν τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, καθώς επίσης και η τοποθέτηση μηχανών ιδιαίτερα μεγάλου κυβισμού, προκειμένου να αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ παράλληλα να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων, έτσι ώστε και να μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και να μη δύναται οι Διωκτικές Αρχές να τα ακινητοποιήσουν.

Στη συνέχεια γινόταν επιλογή έμπειρων και των πλέον ικανών χειριστών των ταχυπλόων σκαφών. Έπειτα επέλεγαν ημέρες «κατάλληλες» για τους διακινητές, δηλαδή με άσχημες καιρικές συνθήκες, κατά προτίμηση με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους άνω των 5-6 μποφόρ.

Ακολουθούσε η μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης στις ακτές της Τουρκίας και στη συνέχεια ανταλλαγή - επαναφόρτωση ποσοτήτων ηρωίνης. Τα μέλη του κυκλώματος και οι συνεργοί τους στην Τουρκία επικοινωνούσαν μέσω εφαρμογών του διαδικτύου.

Επίσης, γίνονταν συχνή παρακολούθηση διαδικτυακών μέσων (ειδησεογραφικές σελίδες), προκειμένου να επαναπρογραμματίζουν την δράση τους στην μεταφορά των ναρκωτικών.

Σε περίπτωση εντοπισμού από τις Διωκτικές Αρχές, είχαν εντολές για μη συμμόρφωση στις υποδείξεις για στάση - ακινητοποίηση των ταχυπλόων σκαφών και προσωρινή εναπόθεση των ναρκωτικών σε κοντινά με τον τελικό προορισμό σημεία (νησιά ή βραχονησίδες) και παραλαβή αυτών όταν θεωρηθεί από την εγκληματική οργάνωση ότι υπάρχουν ασφαλείς προϋποθέσεις.