Κατά της απόφασης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά αλλά και των τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων που πήραν απόφαση για συμμετοχή στην αυριανή απεργία, ενάντια στον Αναπτυξιακό Νόμο και τις προβλέψεις του για τα εργασιακά, προσφεύγει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας. 

Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και η Πανελλήνια Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), που καλύπτονται και από τη σχετική απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση από τη 00.01, έως τις 24.00, στις 2 Οκτωβρίου.

Η προσφυγή έχει εκδικαστεί ήδη από τη 13:00 το μεσημέρι, ενώ η έκδοση της απόφασης αναμένεται τις επόμενες ώρες. Και η τελευταία απεργία των ναυτεργατών, κρίθηκε παράνομη, με τα σωματεία όμως να παίρνουν απόφαση να προχωρήσουν σ’ αυτήν.  

ΠΕΝΕΝ: Η απεργία θα παραμείνει όπλο στα χέρια των εργαζομένων

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ σε δήλωσή του σημειώνει ότι «το δικαίωμα της απεργίας ήταν και θα παραμείνει όπλο στα χέρια των εργαζομένων και αυτοί θα αποφασίσουν το πότε και το πώς θα το χρησιμοποιήσουν για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων τους». Επισημαίνει επίσης «ότι οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος δεν έχουν καμιά πολιτική νομιμοποίηση να παρεμβαίνουν, να μετατρέπονται σε όργανα καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων και στην πράξη να αποτελούν τον κατασταλτικό μηχανισμό των εφοπλιστών για την υπονόμευση και το χτύπημα της απεργίας των ναυτεργατών». 

Η ΠΕΝΕΝ καλεί τα μέλη σε περιφρούρηση της αυριανής απεργίας, από τις 5 τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά, και τονίζει ότι «ο όποιος σχεδιασμός να χτυπηθεί η απεργία θα αποτύχει».
Στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά συμμετέχει και η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά.