«Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διασφαλίσουμε τη ζωή των κρατουμένων, αλλά και των υπαλλήλων, αντιμετωπίζοντας μια κατάσταση στις φυλακές που είναι εκρηκτική. Και είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε στο ελάχιστο για τη σωφρονιστική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα», επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος για το πρόβλημα που καλείται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, καταθέτοντας στοιχεία για το διάστημα από 1/1/2019 μέχρι 15/9/2019, από τα οποία προκύπτει ότι:

Υπήρξαν συνολικά σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας:

  • 525 συμπλοκές κρατουμένων,
  • 88 επιθέσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους,
  • 7 ανθρωποκτονίες,
  • 28 αυτοκτονίες,
  • 42 στάσεις κρατουμένων,
  • 2.528 κατασχέσεις κινητών,
  • 561 κατασχέσεις ναρκωτικών
  • 1.546 αυτοσχέδιων όπλων.

«Μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού υπήρξαν 9 συμπλοκές, 16 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 3 ανθρωποκτονίες, 6 αυτοκτονίες, κατασχέσεις 750 κινητών, 100 ναρκωτικών, και 663 αυτοσχέδιων όπλων. Με τα κινητά τηλέφωνα γίνεται πάρτι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας ότι σε καμία φυλακή δεν υπάρχει ανιχνευτής για ναρκωτικά και όπλα.

Έμφαση έδωσε ο κ. Οικονόμου στο θέμα της ασφάλειας στις φυλακές. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της δημιουργίας Ομάδας Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών η οποία συστάθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την αναγκαία για την ενίσχυση της εξωτερικής φύλαξης.

Μίλησε ακόμα για «τραγική υγειονομική κατάσταση» στις φυλακές, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων -ένα θέμα, όπως είπε, που σέρνεται- αλλά και για τραγική υποστελέχωση, και προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την κάλυψη των κενών θέσεων με ειδική μοριοδότηση και κίνητρα για γιατρούς σε αγροτικές φυλακές.

Ακόμα, υπεραμύνθηκε των φυλακών Γ΄ τύπου και απαντώντας στις αντιδράσεις και ανησυχίες που εκφράστηκαν, αντέτεινε ότι «πρέπει να φύγουμε από ιδεοληψίες γιατί η πειθαρχική φυλακή ισχύει σε όλα τα κράτη του κόσμου και αφορά τους σκληρούς συνειδητά παραβάτες».

Για τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού, ανέφερε ότι η ειδική Επιτροπή που είχε συσταθεί, αφού εξέτασε διάφορους δημόσιους χώρους, αξιολόγησε τον Ασπρόπυργο ως πρώτη περιοχή που τηρεί τις βασικές προϋποθέσεις, όμως προσέθεσε ο κ. Οικονόμου, «είμαστε στο αρχικό πόρισμα δεν έχουμε καταλήξει για το πού θα γίνουν».