Ειδικότερα, την Τετάρτη οι άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν και διέσωσαν 284 άτομα στα ανοιχτά της Λέσβου, της Σάμου και της Λέρου. Συγκεκριμένα, 177 εντοπίστηκαν στα ανοιχτά της Λέσβου, 75 στη Λέρο και 32 στη Σάμο.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ακόμα περίπου 100 πρόσφυγες με τρεις βάρκες πέρασαν από την Τουρκία στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιώργο Κουμουτσάκο, τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν αυξηθεί κατά 200% οι ροές προς τα νησιά του Αιγαίου. 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας συγκράτησε τις ροές την περίοδο 2016 - 2017 ωστόσο από το 2018 παρατηρείται «θεαματική αύξηση» που μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου είναι της τάξης του 200%.

Ο  αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική υπουργός υποστήριξε ότι η έξαρση του φαινομένου οφείλεται σε τέσσερις λόγους. 

Ο κ. Κουμουτσάκος επισκέπτεται την Άγκυρα την Πέμπτη και στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και η πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας του 2016, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.