«Ο σεισμός είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ, ήταν στο θαλάσσιο χώρο, περίπου 37 χιλιόμετρα ανατολικά των βορείων ακτών της Ρόδου. Έγινε σε μια περιοχή που στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει επίκεντρα πολύ ισχυρών σεισμών. Θα αναφέρω τον πιο πρόσφατο ισχυρό σεισμό που ήταν το 1957 με μέγεθος 7,2 Ρίχτερ, ο οποίος ακολουθήθηκε από πολύ ισχυρούς μετασεισμούς με πάνω από 6 Ρίχτερ μέγεθος», είπε ο κ. Σκορδίλης στο OPEN και συμπλήρωσε πως το επίκεντρο του σεισμού της Πέμπτης «εντάσσεται στο ανατολικό άκρο του ελληνικού τόξου το οποίο ξέρουμε ότι είναι ενεργό, αποδεικνύεται από την προϊστορία».

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αυτή τη στιγμή αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή προσεισμό. Κανείς, κανένας. Δεν έχει ο σεισμός αυτός κάποια ταυτότητα, όπως οι περισσότεροι σεισμοί δεν έχουν ταυτότητες. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση που έχουμε μία σεισμική διέγερση σε ένα χώρο είναι να καταγράψουμε έναν αριθμό σεισμών που ανήκουν σε αυτή τη διέγερση και στη συνέχεια να έχουμε μία εικόνα του χώρου που έχει διεγερθεί για να εκτιμήσουμε πως ο σεισμός που προηγήθηκε δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του ως κύριου σεισμού ή όχι», ανέφερε ο κ. Σκορδίλης.

«Θα μπορούσε να το δει κάποιος μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι. Να πει δηλαδή ότι ένας σεισμός 5,1 Ρίχτερ σε μια περιοχή υψηλής σεισμικότητας δεν είναι και κάτι σπουδαίο. Από την άλλη μεριά όταν ένας χώρος έχει συγκεντρώσει επίκεντρα ισχυρών σεισμών πάνω από 7 Ρίχτερ, καταλαβαίνεται πως ένας τέτοιος σεισμός δεν μας αφήνει αδιάφορους», τόνισε.

Ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ έγινε στις 7:44 την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου και το επίκεντρό του εντοπίζεται στα 37 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρόδου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί που θα φτάνουν τα 4,5 Ρίχτερ.