Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως η εγγύηση ορίστηκε στο ποσό των 20.000 ευρώ για τον λιμενάρχη και σε 15.000 ευρώ για τους πλοηγούς.

Με τον ίδιο όρο, δηλαδή αυτόν της καταβολής χρηματικής εγγύησης, είχαν αφεθεί ελεύθεροι, χθες Σάββατο, οι τέσσερις πλοιοκτήτες και οι επτά υπάλληλοί τους, που εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση και απολογήθηκαν πρώτοι χρονικά ενώπιον της ίδιας ανακρίτριας. Το ύψος της εγγύησης ορίστηκε σε 50.000 ευρώ για τους πλοιοκτήτες και σε 2.000 ή 10.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση, για τους υπαλλήλους των εταιρειών.

Όπως η χθεσινή διαδικασία, έτσι και η σημερινή, ήταν μαραθώνια, καθώς ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε ύστερα από σχεδόν 10 ώρες, στις 7 το απόγευμα. Απολογούμενος διά υπομνήματος, ο επί πέντε έτη κεντρικός λιμενάρχης της Θεσσαλονίκης αρνήθηκε το σύνολο των εις βάρος του αποδιδόμενων κατηγοριών, δηλώνοντας ότι είναι αθώος.

Η υπόθεση ήρθε στο φως την περασμένη Δευτέρα όταν οι «αδιάφθοροι» των Ενόπλων Δυνάμεων συνέλαβαν τους παραπάνω κατηγορούμενους, στο σύνολό τους 18, ύστερα από πολύμηνη έρευνα που διενήργησαν. Κατά την ογκωδέστατη δικογραφία, οι ιδιοκτήτες εταιρειών με ρυμουλκά σκάφη κατηγορούνται ότι σε συνεργασία με τον κεντρικό λιμενάρχη και τους πλοηγούς (που ήδη τέθηκαν σε αργία ή διαθεσιμότητα), έστησαν ένα άτυπο «καρτέλ», θέτοντας εκτός αγοράς ανταγωνιστική εταιρεία, της οποίας το πελατολόγιο καρπώθηκαν.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, η ειδική ανακρίτρια θα συνεχίσει το έργο της κι όταν αυτό περατωθεί, η υπόθεση θα εισαχθεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη.