Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, κεντρική ιδέα είναι «οι ταυτότητες να μην είναι απλώς ένα πιστοποιητικό αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά μου».

«Για παράδειγμα εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση πηγαίνεις στα ΚΕΠ για να κάνεις. Θα πρέπει αφενός να μπορείς να συνεχίσεις να το κάνεις αυτό, αλλά από την άλλη ένας νέος άνθρωπος ή επαγγελματίας είναι αμαρτία να μην μπορεί να το κάνει αυτόματα όπως γίνεται σε τόσες άλλες χώρες του κόσμου. Θα γίνει και εδώ», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Αναφορικά με τα στοιχεία που θα έχουν οι νέες ταυτότητες «θα είναι ψηφιακές υπογραφές. Όλο το ζουμί είναι η υπογραφή που θα έχει η ψηφιακή ταυτότητα σε αυτή τη μορφή να είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή που έχω όταν με ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους».

«Στόχος είναι το 2021 να έχουμε νέες ταυτότητες», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για το κόστος που ενδέχεται να πληρώσουν οι πολίτες για τις νέες ταυτότητες, ο κ. Πιερρακάκης είπε πως σε περίπτωση που τους ζητηθεί «νομίζω θα το δεχτούν αν αυτό διευκολύνει τη ζωή τους και είναι συμβολικό. Αυτό μένει να φανεί όταν ολοκληρώσουμε τις προδιαγραφές».

«Το είχε προαναγγήλλει και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ανέφερε ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει σηκωθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από το τέλος του έτους», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.