Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Αρχηγείο και τη ΓΑΔΑ έχουν δοθεί εντολές για αυξημένες περιπολίες και ιδιαίτερη προσοχή για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Παράλληλα, έγινε και επικαιροποίηση του φακέλου των στόχων αμερικανικού και τουρκικού ενδιαφέροντος. Αυτό, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για καταδρομική επίθεση (με μπογιές, βαριοπούλες, τρικάκια κ.ά.) έως και τρομοκρατική ενέργεια. Το ένοπλο αντάρτικο πόλεως έχει «σιγήσει» εδώ και καιρό κι αυτό είναι κάτι που από μόνο του προκαλεί ανησυχία στις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, μεγάλο βάρος πέφτει και στο πληροφοριακό δίκτυο που έχει αναπτυχθεί σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα και hot spots στα νησιά, καθώς λόγω της αυξημένης ροής μεταναστών και προσφύγων κανείς δεν γνωρίζει ποιος και με τι διαθέσεις εισέρχεται στη χώρα. Πάγια πρόθεση της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η αποτροπή τυχόν ριζοσπαστικοποίησης ατόμων σε τέτοιους χώρους.

Τέλος, ακόμα πιο σημαντικό ρόλο θα κληθεί να παίξει το επόμενο διάστημα η ΕΥΠ, κυρίως στο «profiling» υπόπτων ατόμων που είτε βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα είτε θα έρθουν με κάποια βάρκα από τα τουρκικά παράλια.