Οι καθαρίστριες, μεταξύ άλλων, ζητούν αύξηση της μοριοδότησης της εμπειρίας, ενιαίο διαγωνισμό ανά ΥΠΕ με εκδίωξη των εργολάβων, νέους διαγωνισμούς διετίας, καθώς και αύξηση των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων για την πρόσληψη επαρκούς αριθμού καθαριστριών, υπαλλήλων εστίασης και φύλαξης.

«Οι καθαρίστριες του Δρομοκαΐτειου και άλλων νοσοκομείων, για άλλη μια φορά βρισκόμαστε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Θέλω να θυμίσω πως όταν ανέλαβε υπουργός Υγείας ο κύριος Κικίλιας, η πρώτη συνάντησή του που μάλιστα ανέβηκε και στο Facebook ήταν με καθαρίστρια του Υπουργείου. Και υποσχέθηκε ότι εμείς πρώτα από όλους θα δούμε το προσωπικό καθαριότητας οι οποίοι καθαρίζουν το Υπουργείο και τα νοσοκομεία της χώρας. Όμως εμείς διαπιστώνουμε ότι το προσωπικό καθαριότητας, οι καθαρίστριες των νοσοκομείων, είναι σε μια διαρκή ομηρεία. τα τελευταία πέντε χρόνια. Πάνω από 5.000 κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις τους. Γίνεται ο διαγωνισμός στο Δρομοκαΐτειο τις επόμενες μέρες με την ισχνή μοριοδότηση που προβλέπεται οι μισές θα χάσουν τη θέση τους. Οι μισές έχασαν τη θέση τους στο Αττικό, στη Νίκαια. Πρέπει η κυβέρνηση να μοριοδοτήσει την πείρα που έχουν αυτές οι καθαρίστριες στα νοσοκομεία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Η ανακοίνωση:

«Στηρίζουμε τις Καθαρίστριες του Δρομοκαϊτείου και άλλων Νοσοκομείων που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 11/10/2019 και ώρα 9π.μ. Χάνουν τη δουλειά τους.

Οι καθαρίστριες του Δρομοκαϊτείου και άλλων Νοσοκομείων βρίσκονται σε ομηρία. Τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις και βρίσκονται στον αέρα. Με την ισχνή μοριοδότηση της εμπειρίας που προβλέπεται οι μισές και πλέον καθαρίστριες που εργάζονται πολλά χρόνια θα χάσουν τις θέσεις τους όπως συνέβη σε άλλα Νοσοκομεία που διενεργήθηκαν διαγωνισμοί.

Στο Δρομοκαϊτειο δουλεύουν σπαστά ωράρια πρωί- απόγευμα, είναι μία καθαρίστρια για τρία Νοσηλευτικά τμήματα λόγω έλλειψης κονδυλίων στο προϋπολογισμό του Νοσοκομείου, δίνουν καθημερινά τη ζωή τους, αποτελούν μέλη των θεραπευτικών ομάδων και τώρα τους πετάνε στο δρόμο.

Διοικήσεις Νοσοκομείων προσπαθούν να ενεργοποιήσουν διαγωνισμούς οι οποίοι διενεργήθηκαν προηγούμενα έτη δεν προσελήφθησαν οι επιτυχόντες και τώρα που έληξαν ή λήγουν οι συμβάσεις που προέβλεπαν οι διαγωνισμοί θυμήθηκαν οι Διοικητές να καλέσουν τους επιτυχόντες.

Η ενεργοποίηση των εν’ λόγω διαγωνισμών είναι παράνομη καθότι έληξαν οι προθεσμίες. Με τους εν λόγω διαγωνισμούς απολύθηκε η πλειοψηφία των καθαριστριών που εργάζονται τώρα, καθότι δεν ελήφθη υπ΄’ όψιν η προϋπηρεσία τους για ρουσφετολογικούς λόγους.

Άλλα Νοσοκομεία είχαν σύμβαση εργασίας με καθαρίστριες έως 31.12.2019 και δεν υπάρχει διάταξη νόμου που να μπορούν να πραγματοποιήσουν νέο διαγωνισμό το έτος 2020.

Συναντήσαμε τον Υφυπουργό Υγείας κο Κοντοζαμάνη. Υπήρξε δέσμευση για επίλυση των αιτημάτων. Μάλιστα κοινοποιήθηκε εγκύκλιος στα Νοσοκομεία που δεν επιλύει όμως τα προβλήματα, καθότι χρειάζεται Νομοθετική ρύθμιση.

Οι καθαρίστριες εργάζονται πολλά χρόνια. Πολλές βρίσκονται λίγο πριν την συνταξιοδότηση. Είναι δύσκολο να αναζητήσουν νέα εργασία εάν απολυθούν».