«Μιλάμε για εξέγερση που κατεστάλη ειρηνικά δεδομένων των συνθηκών και αφού είχαν προηγηθεί συμπλοκές στο κέντρο της πόλης», είπε ο κ. Στάντζος σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα.

Εξιστορώντας τα γεγονότα, τόνισε ότι αρχικά υπήρξε συμπλοκή με μαχαιρώματα στο κέντρο της πόλης της Σάμου και αργότερα η ένταση μεταφέρθηκε εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «νεαροί επιχείρησαν με τον ανάλογο εξοπλισμό να κατέβουν στην πόλη με ξύλα και πέτρες στα χέρια. Οι δυνάμεις της αστυνομίας τους απώθησαν μια-δυό φορές και μετά έβαλαν τη φωτιά. Ήταν κομμάτι σεναρίου που ξετυλίχθηκε».

«Ζούμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Απαιτούμε να φύγει όλος αυτός ο πληθυσμός από το νησί».

Ο κ. Στάντζος διευκρίνισε ότι από τους περίπου 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες στη Σάμο το 28% είναι Σύροι, το 28% Αφγανοί και οι άλλοι από διάφορες εθνικότητες.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία «να μην υπάρχει αντιστοίχιση του πολέμου της Τουρκίας στη Συρία σε τοπικό επίπεδο».

Όσο για την επόμενη μέρα στο νησί, ο κ. Στάντζος ανέφερε ότι «έχουν καεί οι σκηνές για περίπου 700 άτομα. Αυτές οι σκηνές έχουν στηθεί μέσα σε δασική έκταση. Υπάρχουν εστίες ανεξέλεγκτες για να ζεσταθούν ή να παρασκευάσουν το φαγητό τους. Αν είχαμε ισχυρούς ανέμους, θα είχαμε άλλου είδους τραγωδία. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι που είναι καμένο στο ΚΥΤ και του άτυπου κέντρου έξω από το επίσημο ΚΥΤ που είναι γεμάτο σκηνές».

Ο δήμαρχος αποκάλυψε επίσης ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το πρωί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος του είπε ότι «θα πάρει άμεσα ικανό αριθμό ατόμων από το νησί». «Η λύση είναι απεγκλωβισμός και δημιουργία ενός κλειστού κέντρου. Μέχρι το τέλος του έτους έχω την πληροφόρηση ότι θα είναι έτοιμο» πρόσθεσε ο κ. Στάντζος.

Φωτογραφία εξωφύλλου: samostoday.gr