Σύμφωνα με την δικηγόρο του παιδικού σταθμού, η νηπιαγωγός που επιτηρούσε το παιδάκι είναι έμπειρη και υποστηρίζει ότι, ενώ εκείνο βρισκόταν στο τραπέζι, ξαφνικά διπλώθηκε στα δύο και έχασε τις αισθήσεις του.

Κλήθηκε αμέσως το ΕΚΑΒ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Open, και οι διασώστες διαπίστωσαν ότι οι αεροφόρες οδοί και ο φάρυγγας του παιδιού ήταν ελεύθεροι από φαγητό και δεν υπήρχαν ίχνη τροφής. 

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν της Διοίκησης του Παίδων «η Αγία Σοφία» το νήπιο, ηλικίας περίπου 2,5 ετών διακομίσθηκε στο νοσοκομείο μέσω του ΕΚΑΒ στις 4 Οκτωβρίου «άσφυγμο και απνοϊκό».

Σύμφωνα με τους γιατρούς «διασωληνώθηκε και μετά από 20΄ καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης ανέκτησε αυτόματη κυκλοφορία.

Μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για περαιτέρω αντιμετώπιση. Από την πρώτη αξονική τομογραφία εγκεφάλου που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκαν ισχαιμικές αλλοιώσεις. Τις επόμενες ώρες ανέπτυξε εγκεφαλικό οίδημα το οποίο αντιμετωπίστηκε τόσο φαρμακευτικά όσο και χειρουργικά από την Nευροχειρουργική Kλινική με τη διενέργεια άμφω αποσυμπιεστικής κρανιεκτομής.

Παρά την πλήρη υποστήριξη όλων των συστημάτων φαρμακευτικά και μηχανικά το νήπιο παρουσίασε συνεχή επιδείνωση και κατέληξε στις 14 Οκτωβρίου».