Κατά την ανάκρισή τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» οι μετανάστες δήλωσαν ότι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Τουρκία και κατευθύνονταν προς τη Θεσσαλονίκη.

Το ψυγείο εντοπίστηκε στις 8.30 το πρωί της Δευτέρας στην Εγνατία Οδό, στο κομμάτι μεταξύ Κομοτηνής και Ξάνθης, κοντά στα διόδια Ιάσμου. Αστυνομικοί σταμάτησαν το όχημα, το οποίο θεώρησαν ύποπτο για μεταφορά παράτυπων μεταναστών. 

Ο 40χρονος οδηγός, υπήκοος Γεωργίας, ακινητοποίησε το φορτηγό και διαπιστώθηκε ότι δεν είχε δίπλωμα οδήγησης. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο φορτηγό ψυγείο και βρήκαν στοιβαγμένους 41 μετανάστες και πρόσφυγες. Οι 39 από αυτούς είναι υπήκοοι Αφγανιστάν, ένας Συρίας και ένας Ιράν. Οι 8 απ’ αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ξάνθης για τις πρώτες βοήθειες, καθώς δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω έλλειψης οξυγόνου. Οι υπόλοιποι κρατούνται στο hotspot της Ξάνθης. Αστυνομικές πηγές διευκρίνισαν ότι το σύστημα ψύξης του φορτηγού βρισκόταν εκτός λειτουργίας. 

Το όχημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» ανήκει σε εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία και είχε βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας. Ο 40χρονος Γεωργιανός οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Ξάνθης, ενώ την περαιτέρω έρευνα για το συμβάν ανέλαβε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.