Το ζήτημα της καύσης και της αποτέφρωσης των νεκρών απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Επί του θέματος δε αυτού (σσ.για την καύση των νεκρών), (η ΔΙΣ) εμμένει ως οφείλει στην δογματική διδασκαλία της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Αγίας μας Εκκλησίας που τελεί υπό το φως της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» αναφέρει σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι η καύση των νεκρών, μετά την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα, προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας.

Αρχικά, η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, με ψήφισμά της ανέφερε ότι οι Ιερείς δεν θα δεχθούν να τελούν «νεκρώσιμη ακολουθία (κηδεία), υπέρ αναπαύσεως της ψυχής ατόμου, το οποίο αποφάσισε και ζήτησε, το ίδιο ή το οικογενειακό περιβάλλον του, την καύση και όχι την ταφή του νεκρού σώματός του».

Στο θέμα παρενέβη και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος με εγκύκλιό του καλεί τους Ιερείς να μην τελούν την Εξόδιο Ακολουθία, ούτε επιμνημόσυνη δέηση, αν ακολουθηθεί καύση του νεκρού.

Ανάλογη στάση, φαίνεται ότι τηρεί  και η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, η οποία εμμένει στην απόφαση του 2016 της Ιεράς Συνόδου, με τους Ιερείς να δηλώνουν στα τοπικά μέσα ότι «δεν πρόκειται να ταφεί στην περιφέρειά μας κανένας που θα επιλέξει την αποτέφρωση από την ταφή».

Τέλος, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος , έκρινε σωστή την απόφαση των ιερέων της Βοιωτίας, να μην επιτρέπουν νεκρώσιμες ακολουθίες και μνημόσυνα, σε όσους επιλέγουν την αποτέφρωση. 

Με πληροφορίες από www.orthodoxianewsagency.gr