Μία παρέα παιδιών δημοτικού είχε σπάσει 20 τζάμια στο σχολείο όπου φοιτούσε και οι γονείς προθυμοποιήθηκαν να πληρώσουν για τις ζημιές προκειμένου η υπόθεση να μη φτάσει στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με το agrinionews.gr, το ζήτημα απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Αγρινίου.

Συγκεκριμένα, τέθηκε προς συζήτηση στη συνεδρίαση αν θα γίνει δεκτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τους γονείς των μαθητών οι οποίοι είχαν σπάσει τα τζάμια σχολείου στο Αγρίνιο τον Ιούνιο του 2018.

Τα παιδιά που φοιτούσαν στο δημοτικό έσπασαν συνολικά 20 τζάμια και τη ζημιά κλήθηκε να αποκαταστήσει ο Δήμος Αγρινίου μετά από αίτημα που έκανε προς την Τεχνική Υπηρεσία η διεύθυνση του σχολείου. Ο λογαριασμός ανήλθε στα 224,50 ευρώ, ενώ παράλληλα έτρεχαν και ένδικες απαιτήσεις του Δήμου.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι οι ίδιοι οι γονείς των τριών παιδιών που αποδείχθηκε ότι είχαν σπάσει τα τζάμια του σχολείου ζήτησαν να πληρώσουν τα έξοδα και να υπάρξει ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός με τον δήμο. Η Οικονομική Επιτροπή δέχθηκε ότι είναι προς το συμφέρον του δήμου να προχωρήσει σε αυτή την διαδικασία, να πληρώσουν οι γονείς και να μην πάει σε δίκη η υπόθεση, με το σκεπτικό ότι και ο δήμος δεν επιβαρύνεται με δικαστικά αλλά και το ίδιο το δικαστικό σύστημα της περιοχής αποφορτίζεται.

Ο νόμος δίνει στην Οικονομική Επιτροπή το δικαίωμα να αποφασίζει για τέτοιους συμβιβασμούς μέχρι του ποσού των εξήντα χιλιάδων ευρώ, από κει και πάνω πρέπει να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. 

Το σημαντικότερο όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι πως οι γονείς αναγνώρισαν το σφάλμα των παιδιών τους αλλά και την δική τους συνευθύνη σε αυτό που συνέβη. Αποφάσισαν να αποκαταστήσουν την ζημιά και να μην συρθούν σε δικαστικές διαμάχες, δίνοντας ένα μήνυμα και στα παιδιά τους. Να σημειωθεί ότι αυτή η πρακτική υπάρχει σε όλες τις περιπτώσεις βανδαλισμών σε δημόσιες υποδομές στις προηγμένες χώρες.