Το δικαστήριο διευκρίνισε πως αν η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, δεν είναι έτοιμη μέχρι τότε, θα της δοθεί και άλλος χρόνος.

Την Πέμπτη στο δικαστήριο, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων υπέβαλε ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου ως προς το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν επίκληση της Σύμβασης του Παλέρμο, η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα και προβλέπει ότι το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης προϋποθέτει την επιδίωξη οικονομικού οφέλους.

Οι συνήγοροι επικαλέστηκαν και την άποψη του εφέτη Νίκου Σαλάτα, ο οποίος είχε μειοψηφήσει στο Συμβούλιο Εφετών που εξέδωσε το παραπεμπτικό βούλευμα για τη Χρυσή Αυγή. Η θέση του κ. Σαλάτα ήταν πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, επειδή δεν προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν με στόχο να προσπορίσουν οικονομικό όφελος.

Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής αντέκρουσαν τις θέσεις της υπεράσπισης, τονίζοντας ρητά πως η Σύμβαση του Παλέρμο προβλέπει κάθε έννομη τάξη (σσ χώρα) είναι ελεύθερη να επιλέξει τα χαρακτηριστικά που θα προσδώσει στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Όπως υποστήριξαν, η επιδίωξη οικονομικού οφέλους αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.

Μιχαλολιάκος: Τα αρνήθηκε όλα, «έδωσε» στελέχη του για να γλιτώσει τη φυλακή

Αρνήθηκε τον ναζισμό, χαρακτήρισε «σχήμα λόγου» την «πολιτική ευθύνη» που ανέλαβε για τη δολοφονία Φύσσα, άδειασε Παναγιώταρο, Λαγό και διέψευσε τον Νίκο Μίχο, ο… πιο μειλίχιος από ποτέ, Νίκος Μιχαλολιάκος, απολογήθηκε σήμερα μπροστά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στην εισαγωγική του δήλωση μπροστά στο δικαστήριο, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δήλωσε: «Θέλω να δηλώσω αθώος για τις κατηγορίες που μου αποδίδονται, που μου αποδόθηκαν κατόπιν πολιτικής σκευωρίας για τη δράση 25 χρόνων. Η ιδέα της Δικαιοσύνης που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και δίνει το δικαίωμα της υπερασπίσεως να θριαμβεύσει».

Στην ίδια εισαγωγική του απολογία, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, φρόντισε να προαναγγείλει σε τι μήκος κύματος θα κινηθεί, μιλώντας με ιδιαίτερα υποτιμητικό τόνο για τους άλλοτε βουλευτές του κόμματός του, λέγοντας: «Πώς είναι δυνατόν να κάνω εγκληματική οργάνωση με έναν που πουλούσε τυρόπιτες στο Περιστέρι και έναν που έβοσκε πρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία» και αναφερόμενος σε Στάθη Μπούκουρα και Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, αντίστοιχα.

Σε αντίθεση με τους Ματθαιόπουλο, Κασιδιάρη, Λαγό, αρνήθηκε χωρίς περιστροφές τον ναζισμό λέγοντας μάλιστα πως «Είμαστε εθνικιστές και όχι ναζιστές. Ο εθνικισμός δεν είναι διεθνιστικός και ο ελληνικός δεν μπορεί να ταυτίζεται με τον ιταλικό ή τον γερμανικό». Ο Μιχαλολιάκος διέψευσε τον μάρτυρα υπεράσπισής του, Άρη Σπίνο που δήλωσε ότι γνώριζε για τη δολοφονία Φύσσα λίγη ώρα μετά την πραγματοποίησή της, υπαινισσόμενος πως είναι… χαφιές ενώ στην ερώτηση της έδρας «τότε γιατί τον φέρατε;», απάντησε ο συνήγορός του, Μιχαλόλιας: «Mea culpa».