Ένας μαθητής Λυκείου και οι γονείς του στράφηκαν εναντίον του υπουργείου Παιδείας, με αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο, για μη εφαρμογή της απόφασης 28/2019 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών.

Ο μαθητής δεν είχε αναγράψει στη υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, με αποτέλεσμα να απορριφθεί το αίτημα.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι η  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έχει κρίνει αντισυνταγματική, μη νόμιμη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool», αλλά και στη δήλωση των μαθητών ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοί προκειμένου να απαλλαγούν από το µάθηµα των θρησκευτικών.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του μαθητή και των γονέων του, Βασίλης Σωτηρόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει ο μαθητής είχε λάβει απαλλαγή από το μάθημα στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, ωστόσο όταν οι γονείς του υπέβαλαν το αίτημα για την Α’ Λυκείου - χωρίς να αναφέρουν στην υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος - το αίτημα απορρίφθηκε ως αντίθετο στην υπουργική απόφαση Γαβρόγλου και στην εγκύκλιο Λοβέρδου οι οποίες προβλέπουν την αναγραφή του θρησκευτικού φρονήματος του μαθητή στην υπεύθυνη δήλωση.

Οι γονείς ζητούν την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης και την άμεση απαλλαγή του μαθητή, ο οποίος υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει για πρώτη φορά στη μαθητική του πορεία το μάθημα των θρησκευτικών.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε καταγγελία στην ΑΠΔΠΧ εναντίον του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, λόγω της μη συμμόρφωσής του με την απόφαση.

«Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας και η κυρία Κεραμέως δεν έπραξαν απολύτως τίποτε για να συμμορφωθούν με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων (4.9.2019) και με την ομοίου περιεχομένου απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (31.10.2019) με αποτέλεσμα στις 4.11.2019 να έχουμε απόρριψη αιτήματος μαθητή για απαλλαγή από τα θρησκευτικά» ανέφερε.

Με πληροφορίες από το alphavita.gr