Σύμφωνα με το neakriti.gr, η επίθεση σε βάρος του 47χρονου Δημήτρη Μακρέα είχε καταγραφεί σε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Στο βίντεο φαίνεται ο ίδιος την 25η Μαρτίου 2015 να περπατά με τη σύντροφό του στη Σπλάντζια Χανίων και να δέχεται πισώπλατη επίθεση.

Ο γιατρός τραυματίστηκε σοβαρά, καθώς χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο έχοντας υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

Στο εδώλιο κάθισαν τρεις άνδρες, εκ των οποίων κρίθηκαν τελικά ένοχοι οι δύο. Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 10 μηνών, ενώ στον έτερο καταδικασθέντα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών. Ο τρίτος κατηγορούμενος αθωώθηκε.

Μετά την καταδικαστική σε βάρος τους απόφαση, οι δύο κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί την Τετάρτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων.

Με αφορμή τη δίκη, το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καλεί τους Χανιώτες να συμμετάσχουν σε παράσταση αλληλεγγύης που θα λάβει χώρα, στις 11 το πρωί, στα Δικαστήρια Χανίων: 

«Την Τετάρτη 13/11/2019  εκδικάζεται στο Εφετείο Χανίων η έφεση που άσκησαν οι καταδικασμένοι για τη δολοφονική επίθεση στον ιατρό Δημήτρη Μακρέα.

Την 25η Μαρτίου του 2015, ο Δημήτρης ξυλοκοπήθηκε άγρια και πισώπλατα, από ομάδα ανθρώπων, επειδή υπερασπίστηκε μετανάστες, έκανε δηλαδή το αυτονόητο.

Στις μέρες μας, οι φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, τα περιστατικά ρατσιστικής και φασιστικής βίας στην πόλη και τη χώρα μας συνεχώς αυξάνονται.

Οφείλουμε ως κοινωνία, ως πολίτες να πάρουμε θέση, να σηκώσουμε ανάστημα στο μίσος, στη βία, στην ανοχή και στη συγκάλυψη, οφείλουμε να πάρουμε θέση, μα ταυτόχρονα να κάνουμε και πρόταση. Και η πρότασή μας είναι η αλληλεγγύη.

- Δηλώνουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον φίλο, συνάδερφο και συνοδοιπόρο στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χανίων Δημήτρη Μακρέα.

- Ζητάμε την καταδίκη των ενόχων ως παραδειγματισμό, για να μην ξανασυμβούν αντίστοιχες φασιστικού τύπου δολοφονικές επιθέσεις.

- Καλούμε σε παράσταση αλληλεγγύης στα Δικαστήρια, την Τετάρτη 13/11/2019, στις 11 π.μ.».