Τη μέρα που διεξαγόταν ο 37χρονος Μαραθώνιος, η Δέσποινα Καραπάνου, η Έφη Γκανά, ο Γιώργος Τζόκας και ο Χρήστος Ευθυμίου καταγγέλλουν στην Εφημερίδα των Συντακτών πως άτομα της ασφάλειας εμπόδισαν τη διεξαγωγή της ομαδικής άσκησης Φάλουν Γκονγκ στο πάρκο Ελευθερίας και τους προσήγαγαν χωρίς να τους ζητήσουν τα στοιχεία τους επειδή «αυτές τις εντολές έχουμε, ακολουθήστε μας στη ΓΑΔΑ».

Ισχυρίζονται πως έμειναν στη ΓΑΔΑ για δύο ώρες και στη συνέχεια τους ζήτησαν να αποχωρήσουν.

«Τη συγκεκριμένη άσκηση την κάνουμε εδώ και 15 χρόνια στο ίδιο σημείο. Ουδέποτε έχει δημιουργηθεί το παραμικρό. Είπαμε στις αρχές να ακυρώσουμε την άσκηση προκειμένου να μην προσαχθούμε, αλλά η απάντησή τους ήταν: Οι εντολές που έχουμε είναι για προσαγωγή», λέει στην Εφημερίδα των Συντακτών η Δέσποινα Καραπάνου.

«Ένας αστυνομικός, που έβλεπε ότι όλο αυτό ήταν παράλογο, επικοινώνησε με ανώτερό του για να αποφευχθεί η προσαγωγή, αλλά οι προσπάθειές του δεν τελεσφόρησαν» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Τζόκας.

Αυτό που συνέβη ήταν «ανόητο και ανούσιο από τη στιγμή που κατά την παραμονή μας στη ΓΑΔΑ δεν μας ρώτησαν ούτε τι είναι αυτό που κάνουμε, προφανώς υπήρξε παρέμβαση από την κινεζική πρεσβεία» είπε η Έφη Γκανά στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Παράλληλα η ομάδα καταγγέλλει πως το Φάλουν Γκονγκ διώκεται τα τελευταία 20 χρόνια στην Κίνα με την άσκηση να «δέχεται συκοφαντικά δημοσιεύματα, ενώ οι ασκούμενοι αντιμετωπίζουν συλλήψεις, βασανιστήρια, ακόμα και δολοφονίες με αφαίρεση ζωτικών οργάνων, που σύμφωνα με έρευνες χρησιμοποιούνται για μεταμοσχεύσεις στα νοσοκομεία της Κίνας».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δραστηριότητες των Ελλήνων ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ ακυρώνονται έπειτα από παρέμβαση της κινεζικής πρεσβείας, ούτε είναι η πρώτη φορά που προσάγονται ασκούμενοι. Στη Σερβία, ασκούμενοι από όλη την Ευρώπη που είχαν συγκεντρωθεί όταν επισκέφτηκε τη χώρα ο Κινέζος πρόεδρος, οδηγήθηκαν στο κρατητήριο, όπου και παρέμειναν επί δύο ημέρες», αναφέρουν.