Το Λιμενικό σώμα απάντησε σε δημοσιεύματα των τουρκικών Μ.Μ.Ε., όπως η Daily Sabah, τα οποία αναφέρουν ότι σε ένα ταχύπλοο μεπρόσφυγες υπήρχαν τρύπες από πυροβολισμούς και εντοπίστηκε από την τουρκική ακτοφυλακή. Οι παράνομοι μετανάστες όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα  ήταν 17 Σύριοι και 10 Σομαλοί, ενώ συνελήφθη και ένα άτομο ως διακινητής.

Όπως υποστηρίζει το Πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο τη μαρτυρία του Σύρου μετανάστη Μπαζ Μοχάμαντ, «δεν είχαν φώτα στη βάρκα τους και τα άναψαν περίοου 200 μετρά από τη βάρκα μας. Άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα αλλά συνεχίσαμε να κινούμαστε. Πυροβόλησαν προς το μέρος μας όταν πλησιάσαμε το νησί. Το περιστατικό διήρκησε περίπου 20 λεπτά και μέτρησα περίπου 100 πυροβολισμούς».

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει τα εξής: 

  1. Βραδινές ώρες της 12/11/2019 πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Χίου στο πλαίσιο περιπολίας εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Βροντάδου ν.Χίου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος, μήκους 15 περίπου μέτρων, να κινείται ύποπτα με πορεία βορειοδυτική. Στη θέα του περιπολικού σκάφους, το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους.
  2. Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος έχει απασχολήσει στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή όπου έλαβε χώρα το εν λόγω συμβάν, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος του. 
  3. Κατόπιν των ανωτέρω και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών διαταγών, πραγματοποιήθηκαν από το πλωτό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του.
  4. Προς συνδρομή στην υπόψη επιχείρηση, έσπευσαν στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, το ΠΑΘ 050 και το Ν/Γ 518 του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία ομοίως προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο με αρνητικά αποτελέσματα.
  5. Τελικά το ανωτέρω ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων με πορεία προς τις έναντι τουρκικές ακτές.