Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 13 Ιανουαρίου 2020 στο Α' Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Οι λόγοι για την μεταφορά της δίκης από τη Ρόδο στην Αθήνα εξηγούνται στο υπ’ αρίθμ. 1669/19 Βούλευμα του ΣΤ’ Τμήματος του Αρείου Πάγου, που έλαβε την σχετική απόφαση.

Όπως αναφέρει η Δημοκρατική, ουσιαστικά η επιλογή της Αθήνας έγινε προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια.

Αποφασίζεται λοιπόν η εκδίκαση της υπόθεσης σε άλλο δικαστήριο «όταν επιβάλλουν την παραπομπή σοβαροί λόγοι σχετικοί με τη δημόσια ασφάλεια και τάξη. Οι λόγοι αυτοί, κατά τη νομολογία του Ακυρωτικού, δεν είναι ανάγκη να προκύπτουν με βεβαιότητα, αλλά αρκεί η πιθανολόγησή τους, έχει δε κριθεί ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι σχετικοί με τη δημόσια ασφάλεια και τάξη όταν, σε υποθέσεις που έλαβαν ευρεία δημοσιότητα και ευαισθητοποίησαν την κοινή γνώμη, προβλέπεται ότι μεγάλος αριθμός πολιτών θα προσέλθει για να παρακολουθήσει τις σχετικές ποινικές δίκες και πιθανολογείται κίνδυνος επεισοδίων που θα προκαλέσουν δυσχέρειες στη διεξαγωγή της δίκης και θα επιτείνουν τα προβλήματα στην αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης» αναφέρεται στο βούλευμα.

«Στην προκείμενη περίπτωση, με το υπ’ αριθμ. 64/2019 (αμετάκλητο) βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου παραπέμφθηκαν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Εφετειακής Περιφέρειας Δωδεκανήσου οι 1) Ε. Κ. του Χ. και 2) Α. Λ. του Θ., κάτοικοι Ρόδου και νυν προσωρινά κρατούμενοι στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών για να δικασθούν ως υπαίτιοι α) ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως από κοινού και β) βιασμού τελεσθέντος από δύο δράστες που ενεργούσαν από κοινού, πράξεων που φέρονται ότι τελέστηκαν στις 28-11-2018, με θύμα την φοιτήτρια Ελένη Τοπαλούδη του Ιωάννη.

Στην προαναφερόμενη αίτηση του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου επισημαίνεται ότι η εν λόγω ποινική υπόθεση, που συντάραξε το Πανελλήνιο, έχει εξάψει την τοπική κοινωνία της Ρόδου, μεγάλο μέρος της οποίας είναι εξαγριωμένο κατά των φερόμενων ως δραστών και πιθανολογείται από αυτόν, που είναι ο εισαγγελέας του αρμοδίου δικαστηρίου, ότι υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος, κατά την εκδίκαση της υποθέσεως στην Εφετειακή Περιφέρεια Δωδεκανήσου, να προκληθούν ταραχές και να διασαλευθεί η δημόσια ασφάλεια και τάξη. 

Η κρίση του αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού τεκμηριώνεται, ως προς την “προγνωσιμότητα” που περιέχει, με την επίκληση των επεισοδίων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ανακρίσεως, όταν μαινόμενο πλήθος εκτόξευε λίθους και κραύγαζε απειλές για λυντσάρισμα των κατηγορουμένων, εντέλει δε έθραυσε και υαλοπίνακα του Δικαστικού Καταστήματος. Από τα προεκτεθέντα συνάγεται ότι (υπό το πόρισμα των άρθρων 135 στοιχ. γ και 136§1 στοιχ. β Κ.Π.Δ. και των σχετικών νομολογιακών παραδοχών που σημειώθηκαν στη μείζονα σκέψη) συντρέχει νόμιμη περίπτωση κανονισμού αρμοδιότητας κατά παραπομπή από τον Άρειο Πάγο και πρέπει να ορισθεί ως αρμόδιο για την εκδίκαση της προαναφερόμενης ποινικής υποθέσεως το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και (σε δεύτερο βαθμό) το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της περιφέρειας του Εφετείου Αθηνών (αντί εκείνων της περιφέρειας του Εφετείου Δωδεκανήσου)» αναφέρει μεταξύ άλλων το βούλευμα.

Πηγή: www.dimokratiki.gr