Βιδιά, Ροφιάς, Λιθαράκια, Άγιος Σπυρίδωνας, Επιτάλιο, Αμπελώνας, Κολίρι, Λαμπέτι στην Ηλεία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία.

Στο Λαμπέτι αποκλείστηκε ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στο χωριό ενώ αρκετοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους.

Σε Επιτάλιο και Ροφιά χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης πλημμύρισαν, με τους κατοίκους να δίνουν αγώνα για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Μία οικογένεια από το Επιτάλιο έζησε στιγμές τρόμου όταν προκλήθηκε κατολίσθηση στο βουνό πάνω από το σπίτι τους με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι λάσπης και νερά να μπουν μέσα στο σπίτι.

Η οικογένεια με τη βοήθεια εργατών προσπαθούσαν όλο το βράδυ να απομακρύνουν τους τεράστιους όγκους λάσπης από το σπίτι ενώ τα ηλεκτρολογικά έχουν ανεπανόρθωτες ζημιές.

Στο Επιτάλιο οι κάτοικοι και ο πρόεδρος του χωριού με τη βοήθεια ενός μηχανήματος JCB κατάφεραν να διανοίξουν τους δρόμους που είχαν γεμίσει λάσπες.

Από την Τετάρτη το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί 80 κλήσεις για απάντληση υδάτων. Οι 74 ήταν για τον Δήμο Πύργου και οι έξι το Δήμο Ζαχάρως.

Προβλήματα στη Χαλκιδική 

Λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε τμήματα δύο επαρχιακών δρόμων στη Χαλκιδική: στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου- Ιερισσού, στο ύψος των Βραστάμων και στο 58ο χλμ της επαρχιακής οδού Μουδανιών -Σάρτης, στο ύψος του κάμπινγκ Λακάρα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, στις περιοχές σπεύδουν τέσσερα μηχανήματα της Περιφέρειας, προκειμένου να απομακρύνουν τα φερτά υλικά.

«Τα προβλήματα εντοπίζονται σε τρία σημεία. Τα δύο είναι στον δρόμο από Βράσταμα για Πλανά και Γομάτι, όπου παρατηρείται υπερχείλιση υδάτων από τον ποταμό Χαβριά (σ.σ. ποταμός κατεβαίνει από τους ορεινούς όγκους και διασχίζει την κεντρική Χαλκιδική)» σημείωσε ο κ. Στεργιάδης.

«Στην επαρχιακή οδό Μουδανιών- Σάρτης, στο ύψος του κάμπινγκ Λακάρα, κατεβαίνουν στο δρόμο νερά από το βουνό. Το κάμπινγκ είναι κλειστό, το μέλημά μας είναι ο καθαρισμός του δρόμου» σημείωσε ο κ. Στεργιάδης.

Τροχονόμοι εκτρέπουν την κυκλοφορία μέσω παρακαμπτήριων οδών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αυτή την ώρα συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις στις Σέρρες, τη Χαλκιδική, το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη.

Ο δήμος στη Σιθωνία Χαλκιδικής αποφάσισε τη διακοπή των μαθημάτων για στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο του Νέου Μαρμαρά. Και αυτό γιατί το πρωί διαπιστώθηκε ότι πλημμύρισε το λεβητοστάσιο του κτιρίου στο οποίο συστεγάζονται, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Παιδείας Σιθωνίας, Κατερίνα Γιουβαρλάκη, «από σπασμένο παράθυρο, που δεν προλάβαμε να αντικαταστήσουμε, μπήκε νερό στο λεβητοστάσιο. Για λόγους ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών αποφασίστηκε η διακοπή των μαθημάτων».

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο «έχει γίνει άντληση των υδάτων και κάνουμε όλους τους απαραίτητους ελέγχους», προκειμένου το σχολείο να είναι απολύτως ασφαλές.

Φωτογραφίες & βίντεο: patrisnews.com, ilialive.gr, halkidikinews.gr