Ο Γηρυόνης έχει ξεκινήσει την επέλαση του στην Ελλάδα με το μέτωπο των πολύ ισχυρών καταιγίδων να αναμένεται να μας επηρεάσει από τις νυκτερινές ώρες.

Έντονη φαίνεται να είναι και ηλεκτρική δραστηριότητα, αφού σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ»,  μέχρι τις 19:30 περίπου είχαν καταγραφεί περίπου 14.700 κεραυνοί.

Οι καταιγίδες συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους στο Ιόνιο και ήδη υπάρχει απαγόρευση απόπλου στα λιμάνια της Κεφαλονιάς.

 Η έντονη κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες έως την Τρίτη. 

Το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προειδοποιεί ότι η μεγάλη ένταση των φαινομένων και οι σημαντικές ποσότητες βροχής, καθιστούν την κακοκαιρία Γηρυόνη δυνητικά επικίνδυνη και ικανή να προκαλέσει προβλήματα. Η έντονη κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τη χώρα με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους μέχρι την Τρίτη.

Χαρδαλιάς: Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη επιφυλακή

Η κακοκαιρία Γηρυόνης έχει κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος είναι έτοιμος για την αντιμετώπιση των φαινομένων. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, και εξήγησε τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες.

 «Όλα τα απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί από πλευράς κρατικού μηχανισμού. Από εχθές έχουν συνεδριάσει όλα τα όργανα των περιοχών που δυνητικά μπορεί να πληγούν από πλημμύρες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη επιφυλακή και επαγρύπνηση. Θα είναι μια μεγάλη βραδιά, συνιστούμε τις επόμενες 24 ώρες στους συμπολίτες μας να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και όσοι βρίσκονται εκτός σπιτιού να αποφύγουν υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους σε σχέση με ρέματα και τη δυνατότητα προσβασιμότητας. Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας αυτές τις δύσκολες ώρες να μπορεί να πληροφορείται μέσα από το δίκτυο της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας την εξέλιξη του φαινομένου και είμαι σίγουρος με τη δουλειά που έχει γίνει ό,τι είναι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Σε κάθε περίπτωση οι πλημμύρες εξελίσσονται ως ένα φαινόμενο πιο δύσκολο ακόμα και από τις πυρκαγιές και στην πρόγνωσή του και στην αντιμετώπισή του», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.