Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 πέρασε πάνω από την Ελλάδα τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου μετά το πέρασμα του «Γηρυόνη» από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία.

Στην δορυφορική εικόνα φαίνεται η αλλαγή στο χρώμα της επιφάνειας της θάλασσας από τις απορροές χειμάρρων στην περιοχή, ενώ διακρίνονται και οι καμένες εκτάσεις από την πυρκαγιά του Ιουλίου του 2018.

Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη στάθηκε αφορμή για να γίνει καθίζηση κατά τη διάρκεια του «Γηρυόνη», με αποτέλεσμα η Κινέτα να «πνιγεί» στις λάσπες.

Η φωτογραφία αποδεικνύει τον μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο των δασικών πυρκαγιών.


Φωτογραφία: meteo.gr

Drone κατέγραψε εικόνες καταστροφής πάνω από την Κινέτα με δρόμους κομμένους στα δύο, ξεριζωμένα δέντρα, μπάζα και τόνους λάσπης.

«Έχω ζημιά 100%, ολική», ανέφερε κάτοικος της Κινέτας στον ΣΚΑΙ. Το σπίτι του κατοίκου πήρε κλίση από την πλημμύρα και φάνηκαν τα θεμέλιά του.

Τι έφταιξε για την καταστροφή; 

Στην Κινέτα μετέβη ο Ευθύμης Λέκκας για αυτοψία μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία «Γηρυόνης».

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

  • στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου
  • στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας
  • στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως
  • στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών