Στον διάλογο θα συμεμτέχουν ειδικοί, εμπειρογνώμονες, πολίτες και κάτοικοι της Αθήνας κι όπως σημειώνεται σόχος είναι μέσα από την παραγωγή συλλογικής γνώσης να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία και οι δημόσιες πολιτικές για μια δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη πόλη.

Σε ανακοίνωση της η «Ανοιχτή Πόλη» σημείωσε πως επιθυμία είναι «οι διάλογοι αυτοί να λειτουργήσουν ως εργαστήρια εκπαίδευσης και παραγωγής γνώσης όπου θα συνδιαμορφωθούν θέσεις, απόψεις, ιδέες για τις ανάγκες και τις δυνατότητες που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα βασικά ερωτήματα γύρω από τα οποία θα κινηθούν οι διάλογοι είναι «τι μπορεί να κάνει ο Δήμος, που είναι τα όρια των αρμοδιοτήτων του, τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες, πως μπορούν να παρέμβουν ενεργά στους χώρους της καθημερινότητας, στις γειτονιές, και στην λειτουργία του Δήμου»;

Οι διάλογοι-εργαστήρια θα οργανώνονται τακτικά, με διαφορετικό θέμα κάθε φορά ανάλογα με τα ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο, την ανάγκη για εμβάθυνση και εξειδίκευση σε επιμέρους πτυχές των αναγκών και των αρμοδιοτήτων του Δήμου και ευρύτερα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και την ζωή στην πόλη.

Στις τέσσερις πρώτες θεματικές συζητάμε για:

  1. «Λεφτά υπάρχουν;», συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων.
  2. «Το στοίχημα της Ανακύκλωσης», συζήτηση για την διαχείριση απορριμμάτων.
  3. «Κάνε το όπως στο Βερολίνο», συζήτηση για το Δικαίωμα στην κατοικία και το παράδειγμα του Βερολίνου.
  4. «Κλίμακα: Αθήνα», συζήτηση για τις μητροπολιτικές προκλήσεις της Αθήνας.»

Η Ανοιχτή Πόλη απευθύνει κάλεσμα

«στις 29/11/2019 ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00 στον Πολυχώρο Σπούτνικ (Κεραμεικού 46), όπου θα λάβει χώρα ο πρώτος διάλογος – εργαστήρι και θα συζητήσουμε για τα θέματα προϋπολογισμού του Δήμου.

Εισήγηση: Στάθης Σταυριανίδης τ. Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Αθηναίων, Ζωή – Χριστίνα Παράσχου στέλεχος Δήμου Αθηναίων, συντονισμός Βασίλης Δελής στέλεχος Δημόσιας Διοίκησης. Παρεμβάσεις από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Ανοιχτής Πόλης Κώστα Αλεξίου και Ρήγα Αξελό.

Σκοπός της πρώτης συζήτησης είναι να καταλάβουμε τα μεγέθη και την κατανομή του προϋπολογισμού, το κόστος που αντιστοιχεί στις υπηρεσίες που λαμβάνουμε και τα έργα που υλοποιούνται, ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης, ποια είναι τα ανταποδοτικά τέλη, ποια είναι η βασική συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, πως μπορεί να γίνει ουσιαστική διαβούλευση και συμμετοχικός σχεδιασμός στα θέματα του προϋπολογισμού;