Το παιδί εισήχθη «με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας» και κατέληξε.

Στις εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στο νοσοκομείο, απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας, ωστόσο οι ειδικοί θα αναμένουν τα αποτελέσματα της εργαστηριακής διερεύνησης από ειδικό Κέντρο Αναφοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο (Public Health England), προκειμένου να διευκρινιστεί εάν επρόκειτο για τοξινογόνο κορυνοβακτηρίδιο, το οποίο προκάλεσε νόσο στον 8χρονο.

Όπως ανακοίνωσε το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, «ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών, διακομίστηκε στο νοσοκομείο την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Οι γιατροί έκριναν απαραίτητη την εισαγωγή του ασθενούς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο, «ο ασθενής κατέληξε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή. Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, η καρτέλα του ιατρικού ιστορικού του παιδιού δείχνει ότι το παιδί έλαβε κανονικά και τις πέντε δόσεις του εμβολίου για τη διφθερίτιδα. 

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 8χρονος είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Tο 2011 είχε φιλοξενηθεί στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα, όταν είχε χάσει και τους δύο γονείς τους και το 2013 είχε μεταφερθεί δύο ΠΙΚΠΑ Βούλας, προτού υιοθετηθεί από ανάδοχη οικογένεια.

ΙΣΑ: Ζητά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εμφάνιση κρούσματος διφθερίτιδας και ζητά να εμβολιάζονται τα παιδιά για να εγγραφούν στο σχολείο.

Την έντονη ανησυχία για την εμφάνιση κρούσματος διφθερίτιδας, μίας ασθένειας που είχε εκριζωθεί από τη χώρα μας, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και καλεί την πολιτεία να λάβει μέτρα, για να διασφαλίσει την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

«Η εμφάνιση κρούσματος διφθερίτιδας, μετά την επιδημία της ιλαράς, τον τελευταίο χρόνο, συνιστά σοβαρό λόγο για να ληφθούν μέτρα» αναφέρει ο ΙΣΑ και καλεί την πολιτεία «να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική κάλυψη των παιδιών με το βασικό εμβολιασμό, προκειμένου να κάνουν εγγραφή στο σχολείο, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης». Ζητά επίσης το συστηματικό έλεγχο για την πιστή εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού.

Επίσης, καλεί το υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει την εμβολιαστική κάλυψη των προσφύγων και των ομάδων του πληθυσμού που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και δεν έχουν πρόσβαση στις δομές της υγείας.

Παράλληλα, εφιστά μεγάλη προσοχή στο αντιεμβολιαστικό κίνημα «που παραπληροφορεί την κοινή γνώμη και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Η εμφάνιση κρούσματος διφθερίτιδας στη χώρα μας αποτελεί καμπανάκι κινδύνου που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Καλούμε την πολιτεία να λάβει μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας τη καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Αρχής γενομένης, από τα σχολεία, στα οποία θα πρέπει να ελέγχεται το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και να διασφαλίζεται η εμβολιαστική του κάλυψη. Η χώρα μας έχει ρεκόρ θανάτων από αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί και είναι πλέον προφανές ότι είναι απόλυτα αναγκαία, μια σοβαρή στρατηγική, για την προστασία της δημόσιας υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».