Η επιτυχία των μέτρων τάξης που εφαρμόστηκαν κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου -όπου για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 15 χρόνια δεν είχαμε επεισόδια- δεν σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός.

Πολλώ δε μάλλον εάν αναλογιστεί κανείς την κινητικότητα που υπάρχει τα τελευταία 24ωρα στον αντιεξουσιαστικό χώρο, που ζητάει «ρεβάνς» απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις. Αυτή τη φορά, βέβαια, η ΕΛ.ΑΣ. έχει χάσει το πιο σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας των μέτρων για την επέτειο του Πολυτεχνείου: αυτό του αιφνιδιασμού. Οι αντιεξουσιαστές γνωρίζουν την τακτική που θα ακολουθήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Ξέρουν ότι οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα είναι από νωρίς στην πλατεία Εξαρχείων. Ξέρουν ότι δεν υπάρχει «άσυλο» στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια επιθέσεων.

Ξέρουν ότι ήδη έχει στηθεί κλοιός από άνδρες της Ασφάλειας που θα παρακολουθούν ύποπτες κινήσεις. Ξέρουν ότι τα drones της ΕΛ.ΑΣ. θα ελέγξουν εξονυχιστικά τις ταράτσες για τυχόν «πολεμοφόδια».

Η επιτυχία των μέτρων τάξης εν όψει της 6ης Δεκεμβρίου αποτελεί μεγάλο στοίχημα τόσο για τους αρμόδιους αξιωματικούς, όσο και για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωρίζει μεν ότι μέχρι στιγμής βγαίνει «νικητής» σε αυτό το άτυπο μπρα ντε φερ με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, δεν είναι όμως αφελής για να πιστέψει ότι τελείωσε με τις μολότοφ και τα επεισόδια.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι λίγες ώρες πριν θα έχει λήξει και το «τελεσίγραφο» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προς τους ηγέτες των υπό κατάληψη κτιρίων -ακόμη και του εμβληματικού για τον αντιεξουσιαστικό χώρο ΚΒΟΞ που διαχειρίζεται ο «Ρουβίκωνας»- είναι κάτι που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο έκρυθμη.

«Αν η δεξιά θέλει νεκρό, αυτή τη φορά δε θα είναι από το δικό μας στρατόπεδο»

«Η δεξιά κουστωδία έχει το θράσος να απειλεί ευθέως όλο το αντικαθεστωτικό κίνημα, δίνοντας του τελεσίγραφο ανήμερα της επετείου δολοφονίας ενός συντρόφου που αποτελεί σημαία της εξέγερσης ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα της καταστολής», αναφέρει χαρακτηριστικά σε κείμενο της η «Οργάνωση Αναρχική Δράση». «Αν η δεξιά θέλει νεκρό, αυτή τη φορά δε θα είναι από το δικό μας στρατόπεδο», διαμηνύει με ανάρτηση της στη γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου η ίδια αναρχική ομάδα.

Μία φράση που μόνο απαρατήρητη δεν έχει περάσει από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., καθώς η επιχείρηση ανακατάληψης των Εξαρχείων από την Αστυνομία έχει μείνει ουσιαστικά αναπάντητη. Κάποιοι σποραδικοί εμπρησμοί σε ΑΤΜ, τρεις βόμβες μολότοφ που δεν εξερράγησαν καν έξω από τη σκοπιά του Τμήματος Τροχαίας Αγίας Παρασκευής και κάποια συνθήματα σε τοίχους, δεν συνιστούν την αντίδραση που ακόμη και οι ίδιοι οι αστυνομικοί θα περίμεναν.

Γι’ αυτό κι έχουν δοθεί εκ νέου εντολές για αυξημένα μέτρα προστασίας σε Αστυνομικές Υπηρεσίες και Τμήματα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για μεταφορά του «πεδίου σύγκρουσης» μακριά από τον... παραδοσιακό χώρο των Εξαρχείων.