Σύμφωνα με το neakriti.gr που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», παρατηρείται κλίμα κινητικότητας και προετοιμασίας σε επίπεδο σχεδιασμού και όχι κατάσταση συναγερμού σε στρατιωτικό επίπεδο.

Γίνεται επεξεργασία των κινήσεων αύξησης της παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων εντός και πέριξ της Κρήτης με έμφαση στην αύξηση της ναυτικής παρουσίας στα νότια του νησιού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέραν της αύξησης της ναυτικής δύναμης στην Κρήτη, το Πεντάγωνο σχεδιάζει από τις αρχές του 2020 να δραστηριοποιηθεί στο νησί ένα δεύτερο αερομεταφερόμενο Τάγμα της 5ης Ταξιαρχίας, το 545, που θα εδρεύσει στο Ηράκλειο.

Όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, η ενίσχυση της ταξιαρχίας επιβάλλει τη μόνιμη παρουσία στο νησί ελικοπτέρων «Σινούκ». Επιπλέον θεωρείται ότι σημαντικό ρόλο επιτήρησης της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Κρήτη θα έχουν και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ΠΝ Ρ-3 Orion. Την ίδια ώρα, το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να ενισχύσει άμεσα με drones όλα τα πολεμικά πλοία του Ελληνικού Στόλου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων την τελευταία διετία έχουν εκπονήσει σχέδια προστασίας για το Καστελόριζο εξετάζοντας το σενάριο τουρκικό πλοίο να κάνει έρευνα στην περιοχή.

Στην κατεύθυνση της κινητικότητας και εγρήγορσης και σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, εντάσσεται μια σχετική τοποθέτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχου Νικολάου Τσούνη, που έδωσε το σχετικό στίγμα για την αμυντική θωράκιση της Κρήτης.

«Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα και νοτιοανατολικότερα... Θα πρέπει να αναπτυχθεί ο Ναύσταθμος της Κρήτης. Το ιδεατό θα ήταν ο μισός στόλος να βρίσκεται στην Κρήτη. Όμως αυτό έχει μεγάλο κόστος... Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία παραβίαση», φέρεται να είπε ο κ. Τσούνης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται πως η Ντόρα Μπακογιάννη είχε δηλώσει πως «η Κρήτη είναι “αστακός” Είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και για εμάς και για τους συμμάχους μας. Με την Κρήτη δεν παίζει κανείς» είπε.

«Απαντώντας» στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.