Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Β/Α Αττικής, με συνδρομή συναδέλφων τους από άλλες Υπηρεσίες, προχώρησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης σε επιχείρηση στον καταυλισμό Ασπροπύργου, περνώντας χειροπέδες σε 3 Ρομά κακοποιούς. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τη μέχρι στιγμής έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται, το τελευταίο τουλάχιστον οκτάμηνο, σε 62 εγκληματικές ενέργειες και συγκεκριμένα:

  • σε 42 ληστείες πρατηρίων υγρών καυσίμων, περιπτέρων και τυχαία διερχόμενων οδηγών και πεζών,
  • σε 16 κλοπές οχημάτων και
  • σε 4 εμπρησμούς οχημάτων.

Από τον μεγάλο αριθμό των ληστειών και κλοπών αναδεικνύεται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν κατά τρόπο συστηματικό και μεθοδικό. Μάλιστα πολλές φορές δεν περιορίζονταν σε ένα «κτύπημα» την ημέρα, αλλά ενεργούσαν «μπαράζ» σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε στόχους που είχαν προεπιλέξει. Ενδεικτικά, τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Ιουλίου 2019 διέπραξαν εννέα 9 ληστείες και αφαίρεσαν τουλάχιστον 2 οχήματα. Όλες οι καταθέσεις που πήραν οι αστυνομικοί από τα θύματα, συνηγορούσαν στο ότι οι δράστες ήταν αδίστακτοι, χρησιμοποιώντας σκληρή σωματική βία για να κάμψουν οποιαδήποτε πρόθεση αντίδρασης.

Επίθεση σε αστυνομικούς που τους καταδίωξαν

Παρά το γεγονός ότι είχαν «συναντηθεί» κατά το πρόσφατο παρελθόν με αστυνομικούς, η σύλληψη τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς τα μέλη της συμμορίας δεν δίσταζαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές προκειμένου να αποφύγουν τις χειροπέδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να διαφύγουν ανέπτυσσαν ιδιαίτερα μεγάλες ταχύτητες και έκαναν χρήση πυροσβεστήρων, το περιεχόμενο των οποίων ψέκαζαν προς τις μοτοσικλέτες και τα περιπολικά οχήματα που τους ακολουθούσαν, επιχειρώντας να ματαιώσουν την καταδίωξή τους. Τα περιστατικά που έλαβαν χώρα την 31η Ιουλίου 2019 και την 30η Αυγούστου 2019 κατά την καταδίωξή τους από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ο τρόπος δράσης της αδίστακτης συμμορίας

Τα μέλη της συμμορίας είτε αναζητούσαν και έκλεβαν Ι.Χ. αυτοκίνητα, εγκαταλείποντας στο σημείο τα ήδη αφαιρεθέντα, είτε με χρήση βίας, αποβίβαζαν οδηγούς προσωρινά σταθμευμένων οχημάτων, τα οποία στη συνέχεια άρπαζαν. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις με επικίνδυνους ελιγμούς των αυτοκινήτων τους ανέκοπταν την πορεία διερχομένων οχημάτων, ακινητοποιούσαν τους οδηγούς τους, τους αποβίβαζαν βίαια και στη συνέχεια διέφευγαν με αυτά.

Μόλις ολοκλήρωναν τις έκνομες ενέργειες, μετέβαιναν σε ερημικές περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου εγκατέλειπαν τα αφαιρεθέντα οχήματα, τα οποία -στις περισσότερες των περιπτώσεων- πυρπολούσαν, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Ως ορμητήριο χρησιμοποιούσαν καταυλισμό στον Ασπρόπυργο Αττικής, ενώ για την ταχύτερη προσέγγιση ή διαφυγή από τις περιοχές που δραστηριοποιούνταν, χρησιμοποιούσαν το οδικό δίκτυο της Αττικής Οδού, καθώς και της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας .Έτσι ανέπτυσσαν υψηλές ταχύτητες σε περιπτώσεις καταδίωξης από αστυνομικούς, ενώ εξασφάλιζαν και τη γρήγορη επιστροφή τους στο ασφαλές περιβάλλον του τόπου διαμονής τους.

Χαρακτηριστικό της εμπειρίας και του επαγγελματισμού τους είναι ότι κατά την εγκληματική τους δράση, δεν επικοινωνούσαν με κινητά τηλέφωνα, φρόντιζαν να έχουν πλήρως καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, έφεραν γάντια στα χέρια τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έφεραν κολλητικές ταινίες στα άκρα των παντελονιών τους, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να αφήσουν στο χώρο γενετικό υλικό.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, παρουσία εκπροσώπου της Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν είδη ρουχισμού και υπόδησης, τα οποία έφεραν κατά την τέλεση των ληστειών, κινητά τηλέφωνα, προϊόντα ληστείας και άλλα αντικείμενα, πιστόλι ρέπλικα, διαρρηκτικά εργαλεία, καθώς και εννέα (9) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, που είχαν αφαιρέσει οι δράστες και χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους, τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.