Στην απάντησή του το ΚΥΑΔΑ, διευκρινίζει τι ισχύει για τα συσσίτια που προσφέρει το Κέντρο στους άστεγους, απαντά στις καταγγελίες τους ότι «ξεφορτώνουν στο πεζοδρόμιο μας μπάζα για να μας αναγκάσουν να φύγουμε» και επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Δήμου για να πείσουν τους άστεγους να μεταφερθούν σε κάποια δομή.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΥΑΔΑ: 

«Με ενδιαφέρον διαβάσαμε το δημοσίευμά σας με τίτλο «Κοιμόμαστε πάνω στον χρυσό - Ο αγώνας των αστέγων για επιβίωση στο κέντρο της Αθήνας», που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σας την Τετάρτη 04.12.2019. Πρώτα από όλα θεωρούμε σημαντική την επιλογή σας να προβάλετε ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, όπως αυτό της αστεγίας, που αποτελεί πυρήνα του έργου του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.).

Ωστόσο, διαβάζοντας κάποιες από τις δηλώσεις των αστέγων, επιθυμούμε να προβούμε σε ορισμένες απαραίτητες και χρήσιμες διευκρινίσεις: 

  • Καθημερινά, περίπου 1.000 μερίδες φαγητού διανέμονται από το Κέντρο Σίτισης του Κ.Υ.Α.Δ.Α. και στον ίδιο χώρο άλλες 500 περίπου μερίδες διανέμονται από την «Αποστολή». Για το σκοπό αυτό το Κ.Υ.Α.Δ.Α. χρησιμοποιεί catering (κατόπιν διαγωνισμού) και τα συσκευασμένα γεύματα που διανέμονται περιλαμβάνουν κυρίως πιάτο, σαλάτα, ψωμί, τυρί και φρούτο. Επιπλέον των ανωτέρω γευμάτων το Κ.Υ.Α.Δ.Α. διαχειρίζεται και διανέμει καθημερινά επιπλέον μερίδες φαγητού που προέρχονται ως δωρεά από καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία και νοσοκομεία. Ως εκ τούτου, απόψεις του τύπου "το συσσίτιο δεν είναι ούτε για τα σκυλιά", θεωρούμε πως δεν αναφέρονται στο συγκεκριμένο συσσίτιο. Τονίζεται ότι το Κ.Υ.Α.Δ.Α. δεν έχει ουδεμία σχέση με άλλες διανομές φαγητού στην πόλη της Αθήνας. 
  • Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι ο Δήμος δήθεν ξεφορτώνει μπάζα σε πεζοδρόμια για να αναγκάσει τους άστεγους να φύγουν, επιβεβαιώσαμε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν εναπόθεσαν μπάζα ή οικοδομικά υλικά στο πεζοδρόμιο των οδών Σταδίου & Εδουάρδου Λω.  
  • Στο κείμενο γίνεται ωστόσο και μια σημαντική παραδοχή. Ότι επανειλημμένως προσπαθούμε στο πλαίσιο του streetwork να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να μεταφερθούν σε κάποια από τις δομές μας.  Για αυτό ακριβώς το σκοπό το τελευταίο χρονικό διάστημα το Κ.Υ.Α.Δ.Α. ενισχύθηκε σε επιστημονικό δυναμικό και μέσα, έτσι ώστε να εντείνει τις προσπάθειες. Στο streetwork, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι -και όπου απαιτείται και ψυχίατρος- αγωνίζονται για τους άστεγους που ζουν στο δρόμο, είτε υποστηρίζοντάς τους επί τόπου, είτε προσπαθώντας να τους ενημερώσουν και να τους εντάξουν σε κάποια από τις διαθέσιμες δομές και τα προγράμματα υποδοχής.  Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ωστόσο, ότι τουλάχιστον ένας στους δύο ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο, αρνούνται να πάνε σε δομές, όπου μπορούν να ζήσουν σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον. 

Θέλω να γνωρίζετε ότι τόσο το Κ.Υ.Α.Δ.Α., όσο κι εγώ προσωπικά, θα είμαστε στη διάθεσή σας για όποια περαιτέρω διευκρίνιση και θα χαρούμε εάν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ αποτελέσει αφορμή για να γνωρίσετε περισσότερα για το Κ.Υ.Α.Δ.Α., τις δομές και το σημαντικό έργο που επιτελεί καθημερινά».