Την Παρασκευή, μετά τις δυο πρωινές δονήσεις, ακολούθησαν άλλες τέσσερις το βράδυ, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 20 λεπτών από 2,3 μέχρι 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους η μετασεισμική αυτή δραστηριότητα είναι φυσιολογική ενώ όλοι οι μετασεισμοί γίνονται αισθητοί επειδή ακριβώς βρίσκονται πολύ κοντά στη στεριά.

Λέκκας: Είναι μια ακολουθία που θα σβήσει καθώς περνούν οι ώρες  

«Από τις 10.45 που εκδηλώθηκε η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή νότια των Χανίων, έχουμε την εκδήλωση περίπου 10 σεισμών πάνω από 3 Ρίχτερ, οι οποίοι εκδηλώνονται στην ίδια εστιακή περιοχή» δήλωσε στο Flashnews.gr o καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας.

«Έχουμε να κάνουμε με μια δραστηριότητα η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αποσβεστεί σε μικρό χρονικό διάστημα και γι΄αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο είναι μια ακολουθία που θα σβήσει καθώς θα περνούν οι ώρες. Είναι φυσιολογική, απλώς είναι πολύ αντιληπτή από τους κατοίκους γιατί γίνεται κοντά στη στεριά. Να σημειώσουμε ότι ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό τον μεγάλο που προηγήθηκε δυτικά της Κισσάμου. Είναι τελείως ανεξάρτητο γεγονός χωρίς καμία συσχέτιση» κατέληξε.

Βαλλιανάτος: Θα συνεχιστούν οι μετασεισμοί για αρκετές ώρες

Για μετασεισμική δραστηριότητα η οποία θα συνεχιστεί για αρκετές ώρες ακόμα έκανε λόγο και ο καθηγητής Γεωφυσικής και Γεωθερμίας, Φίλιππος Βαλλιανάτος.

«Γίνονται και θα γίνονται μετασεισμοί για το επόμενο 24ωρο ακόμα γιατί ο σεισμός ήταν πολύ επιφανειακός. Λίγο προσοχή χρειάζεται. Η περιοχή έχει δώσει έναν σεισμό οπότε για τα επόμενα 24ωρα εκ των πραγμάτων θα υπάρχει σεισμική δραστηριότητα. Απλώς, είναι πολύ κοντά, στα 15 χλμ μακριά από την Παλαιόχωρα γι' αυτό και τους αισθάνονται και είναι φυσιολογικό» εξήγησε.

Δείτε τον χάρτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την κατανομή της σεισμικής επιτάχυνσης στην πόλη των Χανιών που αφορά στον πρωινό σεισμό των 4,5  Ρίχτερ:

Πηγή: flashnews.gr