Υπενθυμίζεται πως ο Λι είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείου ζητώντας να σταματήσει ο βασανισμός των τετράποδων που χρησιμοποιούνται ως «ταξί» από τους ντόπιους για την μεταφορά των τουριστών.

Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι συνθήκες καλής διαβίωσης των παραγωγικών ζώων, των ζώων εργασίας και εν γενεί όλων των ζώων της πατρίδας μας αποτελεί κύριο μέλημα προσωπικά δικό μου και του Υπουργείου μας.

Για το σκοπό αυτό ενημερώνουμε έγκαιρα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις ορθές συνθήκες ευζωίας και εργασίας των ζώων, τόσο σε επιστημονικό πεδίο όσο και σε βιοηθικό».

Παράλληλα μίλησε για πρόστιμα και αυστηρότερους ελέγχους ενόψει την προσεχούς τουριστικής περιόδου: «Σε ό,τι αφορά τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αποστείλει οδηγίες για τον τρόπο χρησιμοποίησης τους που βασίζονται τόσο στην εθνική και διεθνή νομοθεσία όσο και στην ορθή πρακτική τους.

Τονίζεται ότι στόχος του Υπουργείου ενόψει της προσεχούς τουριστικής περιόδου είναι η αυστηροποίηση των σχετικών ελέγχων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας από τις ελεγκτικές αρχές θα επιβάλλονται στους παραβάτες αυστηρές ποινές. Επισημαίνεται ότι το προβλεπόμενο πρόστιμο μπορεί να φτάσει τις 30.000 ευρώ.

Το θέμα παρακολουθείται στενά από το Υπουργείο μας που φροντίζει να ενημερώνει άμεσα για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες της Επιτροπής που στόχο έχουν την αποτροπή κάθε είδους κακομεταχείρισης των ζώων και της βελτίωσης των όρων ευζωίας τους. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι διατηρείται και ενισχύεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας των τοπικών κοινωνιών, βελτιώνεται η οικονομία τους αλλά συγχρόνως προστατεύονται και τα ζώα».

Η επιστολή 

 

Το περασμένο καλοκαίρι ο Τόμι Λι επισκέφθηκε τη Σαντορίνη και είδε το μέγεθος του προβλήματος, υπογραμμίζοντας στην επιστολή του, ότι οι σκληρές εικόνες που αντίκρυσε θα τον ακολουθούν πάντα.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του, ο διάσημος αστέρας της ροκ αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει γαϊδουράκι για τη μεταφορά του ενώ ενημέρωσε και την PETA με σκοπό να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσει η βάρβαρη αυτή πρακτική.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του Τόμι Λι προς τον Υπουργό Αργοτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη:

«4 Δεκεμβρίου 2019
Κύριος υπουργός Μάκης Βορίδης
Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ελλάδα

Κύριε Υπουργέ Μάκη Βορίδη,

Είναι για μένα μεγάλη τιμή να έχω γεννηθεί στην Αθήνα. Όταν βρίσκομαι σε περιοδεία με τους Mötley Crüe μιλάω περήφανος για την ελληνική μου καταγωγή. Όμως κάτι αμαυρώνει το όνομα της Ελλάδας και ελπίζω  εσείς να μπορέσετε να συμβάλλετε στην επίλυση αυτού του προβλήματος: Εννοώ την φρικτή κακοποίηση εξαντλημένων γαϊδουριών και μουλαριών, τα οποία πρέπει να κουβαλούν τους τουρίστες στους κατακόρυφους λόφους της ΣαντορίνηςΕπισκέφτηκα το νησί αυτό το καλοκαίρι σε ταξίδι με  θαλαμηγό. Προσδέσαμε στο νησί δύο ημέρες κι εγώ αρνήθηκα να μεταφερθώ στο κέντρο της πόλης πάνω σε ένα γάιδαρο.

Στο CNN είδα πρόσφατα αυτό το άρθρο και μετά απ' αυτό αποφάσισα να αναλάβω δράση μαζί με τους φίλους μου από την PETAώστε να σταματήσει αυτός ο βασανισμός των ζώωνΜε εξόργισε ιδιαίτερα ότι ο νόμος που υιοθετήθηκε πριν από λίγα χρόνια για την προστασία των γαϊδουριών δεν εφαρμόζεται. Οι τουρίστες της Σαντορίνης θα πρέπει να χρησιμοποιούν το εξαιρετικό συρματόσχοινο! Αντί αυτού κάθονται μαζικά πάνω σε εντελώς εξαντλημένους γαϊδούρια, που κουβαλάνε τους ανθρώπους και ανεβοκατεβαίνουν πολλές φορές την ημέρα τα 500 σκαλοπάτια μεταξύ του λιμανιού και της παλιάς πόλης των Φηρών.

Σαμάρια που δεν είναι καλά τοποθετημένα προκαλούν ανοιχτές πληγές οι οποίες πολλές φορές δεν λαμβάνουν θεραπεία. Τα ζώα δεν έχουν καθόλου προστασία από τον καυτό ελληνικό ήλιο και κάνουν μόνο σπάνια διαλείμματα. Ούτε καν τα δίνουν τροφή και νερό. Οι εικόνες αυτών των ζώων που υποφέρουν με ακολουθούν μέχρι σήμερα.

Είναι στο χέρι σας, να σταματήσετε αυτόν τον βασανισμό των ζώων και η Σαντορίνη να γίνει ένας ωραίος τόπος για τουρίστες και για ζώα. Παρακαλώ σταματήστε την ξεπερασμένη ταλαιπωρία των «ζώων-ταξί». Θα χαρώ για την απάντησή σας. Ευχαριστώ για το χρόνο και τις προσπάθειές σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Tommy Lee».