Ο Πάνος Καμμένος στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από καιρό κατηγόρησε την Ιερά Σύνοδο και τον  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμο ότι μετά την αναγνώριση της «παράνομης» όπως την χαρακτήρισε Εκκλησίας της Ουκρανίας, «αν συμβεί το οτιδήποτε τους επόμενους μήνες φέρει ακέραια την ευθύνη» για την άρση των εγγυήσεων που είχαμε από τη Ρωσία.

H Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει του μύδρους που εξαπέλυσε εναντίον της, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι η απόφαση πάρθηκε με βάση την «Κανονική και Εκκλησιαστική Παράδοση και δεν έχει οιανδήποτε σχέση με “εθνικισμούς” και άλλες “άνωθεν” παρεμβάσεις».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφέρει:

«Η ΔΙΣ λαβούσα υπ’ όψη της τα κατά καιρόν λεγόμενα, γραφόμενα, και διά των ηλεκτρονικών μέσων μεταφερόμενα περί του ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, επειδή απεδέχθη συνοδικώς την υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, θα είναι τυχόν υπεύθυνη για την οποιανδήποτε γεωπολιτική μεταβολή και για τα όποια προβλήματα μπορούν να ανακύψουν στην περιοχή μας,

ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ :

  •  Η Εκκλησία της Ελλάδος ελεύθερα και αβίαστα και στα πλαίσια της συνοδικότητός Της απεφάσισε την αποδοχή της υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανακηρύξεως του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Η συγκεκριμένη Απόφασή Της βασίζεται απολύτως στην Κανονική και Εκκλησιαστική Παράδοση και δεν έχει οιανδήποτε σχέση με "εθνικισμούς" και άλλες "άνωθεν" παρεμβάσεις, όπως άκριτα και εντελώς αβίαστα διαδίδεται από κάποιους.
  • Η αγία μας Εκκλησία σέβεται πλήρως και ουσιαστικώς την ελευθερία και την ευθύνη εκάστου ανθρώπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών κάθε χώρας, και το θρησκευτικό «πιστεύω» των πιστών όλων των Ομοδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών, και εύχεται πάντοτε «υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου».

Τέλος, η ΔΙΣ δηλώνει υπευθύνως ότι οιαδήποτε άλλη αντίθετη άποψη, διατύπωση και αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα είναι άκαιρη, άκριτη, και προέρχεται εντελώς "εκ του πονηρού"».