Σημειώνει, σε δελτίο τύπου η δημοτική κίνηση:  

«Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, πατέρας μαθήτριας του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, επιτέθηκε σε ασυνόδευτο συμμαθητή της κόρης του, Φιλιππινέζικης καταγωγής, θέλοντας να τον “συμμορφώσει”, εξαιτίας διαπληκτισμού που είχαν τα δύο παιδιά. Το παιδί νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” και έχει κατατεθεί μήνυση από τους γονείς του και την διευθύντρια του σχολείου. Ο εν λόγω γονέας δεν έχει συλληφθεί ακόμα, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του. H Ανοιχτή Πόλη της 7ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων αντέδρασε άμεσα και σήμερα καταθέτει ψήφισμα στο Κοινοτικό Συμβούλιο, ώστε όλες οι δυνάμεις που αντιστέκονται στον εκφασισμό της καθημερινότητάς μας να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 12 Νοεμβρίου, παρεμποδίστηκε η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης του 2ου ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού, ενός δημόσιου σχολείου με πρόσφυγες και μετανάστες μαθητές που είχε προγραμματίσει επίσκεψη στο χώρο ακολουθώντας όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, με την απίστευτη αιτιολογία ότι οι μαθητές του δεν έφεραν ελληνοπρεπή ονόματα. Το πρόβλημα λύθηκε με παρέμβαση της Εφορίας Αρχαιοτήτων, αφού όμως οι μαθητές του σχολείου αναγκάστηκαν να χάσουν μεγάλο μέρος του χρόνου παραμονής τους περιμένοντας στο δρόμο.

Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί ότι τέτοιου είδους ρατσιστικά περιστατικά βίας και αποκλεισμού πρέπει να καταγγέλλονται ηχηρά. Η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη: τα σχολεία μας δεν έχουν ξένους αλλά μόνο παιδιά, που καλούμαστε καθημερινά να προστατεύσουμε από τέτοιου είδους ενέργειες! Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά που αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες και χρειάζονται τη στήριξή μας στην καθημερινή προσπάθειά τους για να ενταχθούν στο ελληνικό κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον.»