«Καμπανάκι» χτυπάει ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, για τους συχνούς σεισμούς που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», το οποίο έχει τίτλο «Το ελληνικό σεισμικό τόξο έχει αποσταθεροποιηθεί», ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων «η γένεση σειράς σεισμών βάθους στην ευρύτερη περιοχή τη; Κρήτης και του Νοτιοδυτικού Αιγαίου, μάλλον δεν είναι τυχαία».

Όπως σημειώνει «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με το σεισμό στις 27 Νοεμβρίου (σ.σ. στην Κρήτη μεγέθους 6,1) η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα προέλασε από τη Μεσόγειο προς τα βορειοανατολικά και προχώρησε κατά μερικά εκατοστά κάτω από την περιοχή Δ. Κρήτης – Αντικυθήρων. Είναι αρκετά πιθανό ότι αυτή η μετακίνηση αύξησε την πίεση κατά μήκους του ελληνικού σεισμικού τόξου. Η πίεση αυτή προκαλεί τη σεισμική δράση που παρατηρούμε μετά τον ισχυρό σεισμό στις 27/11/2019».

««Τους σεισμούς δεν πρέπει να τους βλέπουμε ως στατικά φαινόμενα, αλλά με τη ματιά που η ίδια η δυναμική των φαινομένων επιβάλλει. Αυτό διδάσκει η διεθνής έρευνα, αλλά πολλές φορές υπάρχουν αλλελεπιδράσεις μεταξύ των σεισμών. Με αυτή την έννοια θα ήταν ίσως κάπως επιπόλαιο να υποθέσουμε ότι η παρούσα φάση της σεισμικής εξέλιξη, έληξε» γράφει επίσης.

«Το ενδεχόμενο και άλλων σεισμών, έστω και μετρίου μεγέθους, είναι ανοιχτό. Συνεπώς, από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας, απαιτεί πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση της εξελισσόμενης σεισμικής δράσης. Ταυτόχρονα απαιτείται συναίνεση στον δημόσιο λόγο, μακριά από κυνδυνολογίες, αλλά κυρίως να θυσιάζεται η επιστημονική ακρίβεια και αξιοπιστία» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.