Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως ο Αρτέμης Σώρρας έδρασε όχι στο πλαίσιο μίας εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε μαύρο χρήμα αλλά μόνος του.

«Ο Αρτέμης Σώρρας κατά μόνας, καθώς μόνος αυτός υπέβαλε την πρόταση για τη δανειοδότηση της χώρας, παρέστησε ψευδή γεγοτότα προκειμένου να αποκομίσει περιουσιακό όφελος. Να κριθεί ένοχος για απόπειρα απάτης κατά του Δημοσίου, καθώς δεν ολοκληρώθηκε η πράξη, ανεξάρτητα της βούλησής του, επειδή δηλαδή διαπιστώθηκε το ψευδές των ισχυρισμών του» εισηγήθηκε η εισαγγελέας.

Η εισαγγελέας τόνισε πως στην ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε οικονομική ζημιά και για τα εξώδικα Σώρρα ανέφερε πως «οι οφειλές ήταν ήδη ληξιπρόθεσμες κατά την κατάθεση των εξωδίκων. Οι επίμαχοι οφειλέτες αντιμετωπίστηκαν, όπως και οι υπόλοιποι. Η μόνη συνέπεια ήταν ότι έπρεπε να συγκεντρώσουν τις εξώδικες δηλώσεις. Δεν προκύπτει άμεση ζημία του Δημοσίου, καθώς δεν προέκυψε ότι οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν και δεν το έκαναν».

Η εισαγγελέας περιέγραψε στην πρότασή της πως ο Σώρρας κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτηση δανειοδότησης της Ελλάδας ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων με επιτόκιο 0,5% και αποπληρωμή τα 100 έτη, εφόσον υπήρχε εγγύηση με ομόλογα του δημοσίου.

Όπως ανέφερε η εισαγγελέας, προέκυψε πως η πρόταση Σώρρα ήταν απάτη: «Με έγγραφό του, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι τα χρεωστικά ομόλογα είναι προϊόν απάτη και συνιστούσε σε παραλήπτες να μην απαντούν σε τέτοιου είδους αλληλογραφίες. Έγινε πολυεπίπεδος έλεγχος. Υπήρχε δυσπιστία στην πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών. Ο Σώρρας παρουσίαζε ότι διέθετε τον πλούτο των 11 πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως».

Η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των 22 συγκατηγορουμένων του Σώρρα για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψε δράση της αλλά «μια πολιτική κίνηση μέσω της οποίας έγινε προσπάθεια για να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι».

Επίσης, ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων και για το αδίκημα της νομιμοποποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα αναφέροντας πως «δεν προέκυψε ότι ο υπό διερεύνηση τραπεζικός λογαριασμός χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση κακουργήματος».

Σχετικά με το σκέλος της κατηγορίας που αφορά την χρήση της περιβόητης δικαστικής απόφασης, που είχε αθωώσει τον Αρτέμη Σώρρα από το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων η εισαγγελέας ζήτησε την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής, επισημαίνοντας «έχοντας την αθωωτική απόφαση του Η’ Μονομελούς άρχισε να διαδίδει μέσω των ανθρώπων του, που τον ακολουθούσαν, ότι ήταν ο από μηχανής θεός που θα έσωζε τη χώρα από τα δεινά της».