Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και της Αντιτρομοκρατικής, εντόπισαν μέσα στη βόμβα δεκάδες καρφιά.

Επίσης, υπήρχε ένας μεταλλικός σωλήνας τοποθετημένος έτσι, ώστε το ωστικό κύμα και τα καρφιά από την έκρηξη να κατευθύνονταν προς την πλευρά που βρίσκεται το κτήριο του Α.Τ. Ζωγράφου.

Το ρολόι ήταν προγραμματισμένο ώστε η βόμβα να εκραγεί κανονικά και μάλιστα, μόλις λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό της, από τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος.

Η βόμβα, ωστόσο, δεν εξερράγη πιθανότητα λόγω λάθους στη συνδεσμολογία (ήταν πλήρης μηχανισμός με μπαταρία, ρολόι, καλωδιώσεις, πυροκροτητή και εκρηκτική ύλη), ενώ τα υπολείμματα έχουν μεταφερθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια. Εκεί θα αναζητηθεί το λάθος στη συνδεσμολογία και τυχόν δακτυλικό αποτύπωμα ή γενετικό υλικό από τον κατασκευαστή της.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για περιστατικό που έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς εάν είχε εκραγεί η βόμβα θα ήταν «τυφλό» τρομοκρατική χτυπήματα πιθανότατα με αιματηρή κατάληξη. Ένα «χτύπημα» οι Αρχές περίμεναν, λόγω της έντασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις συλλήψεις ατόμων του ενόπλου αντάρτικου πόλεως, των εκκενώσεων σε καταλήψεις κτηρίων στα Εξάρχεια και της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.