Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες είναι θέμα ημερών και θα προκηρυχτεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία στις αρχές του 2020 για την απλούστευση διαδικασιών όπως το διαζύγιο και οι γάμοι.

«Διασυνδέσαμε το μητρώο των πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών με το μητρώο της ΑΑΔΕ και πλέον για ληξιαρχικά γεγονότα οι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν δηλώσεις στην εφορία π.χ. γάμος ή διαζύγιο», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσθέσει τους κωδικούς του τραπεζικού συστήματος προκειμένου οι πολίτες να έχουν πολλαπλούς τρόπους ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, από τις αρχές του 2020 θα είναι ψηφιακά διαθέσιμη η φορολογική ενημερότητα σε όλους τους δημόσιους φορείς, προκειμένου η κάθε υπηρεσία να αντλεί στοιχεία και κατά συνέπεια θα διευκολύνονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Για την πρωτοβουλία gov.gr, ο κ. Πιερρακάκης είπε πως θα έρθει το πρώτο εξάμηνο του 2020 και στόχος είναι να περάσουν στην πλατφόρμα όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου. Στην τελική της εκδοχή, σχεδιάζετε, οι υπηρεσίες να μπορούν να αναζητούν μόνες τους τα διαθέσιμα δεδομένα.

Για τα έργα πληροφορικής που εκκρεμούν, ο κ. Πιερρακάκης είπε πως οι πρώτες δημοπρασίες θα γίνουν στο τέλος Ιανουαρίου. «Θα κινηθούμε γρήγορα» τόνισε και είπε πως στο τέλος του 2020 θα προβούμε στη δημοπρασία του τηλεπικοινωνιακού φάσματος 5ης Γενιάς (5G).

«Στόχος είναι να δώσουμε πίσω στους πολίτες τον χαμένο χρόνο από τη γραφειοκρατία», επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης.