Οι Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν περίπου στις 06:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στις οδούς Ματρόζου 45, Παναιτωλίου 21 και Άρβαλη 3 στο Κουκάκι, στο πλαίσιο του τελεσιγράφου που είχε δώσει στους καταληψίες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για να τις εγκαταλείψουν.

Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης και στις τρεις καταλήψεις υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και στους καταληψίες και ειδικά στην κατάληψη επί της οδού Ματρόζου 45, υπήρξε μεγάλη ένταση.

Οι καταληψίες αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτήριο και πέταξαν αντικείμενα στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και τους ψέκασαν με πυροσβεστήρες, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Για να μπουν στην κατάληψη έκοψαν με τροχό τα λουκέτα που υπήρχαν στην είσοδο, ενώ τρία άτομα συνελήφθησαν σε ταράτσα παρακείμενου κτηρίου, όπου διέμεναν.

Πρόκειται για έναν πατέρα με τους δύο γιους τους, για τους οποίους η μητέρα των νεαρών ισχυρίστηκε ότι υπήρξε αστυνομική βία και αυθαιρεσία

Συνολικά από τις τρεις καταλήψεις συνελήφθησαν εννέα άτομα, επτά ημεδαποί και δύο αλλοδαποί.

Καταγγελίες για αστυνομική βία από γείτονες

Η σύζυγος του ενός εκ των προσαχθέντων στη ΓΑΔΑ, μιλώντας στο reader.gr, έκανε λόγο για «άθλια κατάχρηση εξουσίας», από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με όσα περιγράφει:

«Ξυπνήσαμε σε εμπόλεμη κατάσταση. Είδαμε από τα παράθυρα ότι γινόταν χαμός από δακρυγόνα, κρότου λάμψης και κάποια στιγμή μας χτύπησαν το κουδούνι . Κατέβηκε κάτω ο σύζυγός μου και του ζήτησαν τα ΜΑΤ να περάσουν μέσα στο σπίτι για να πάνε στη διπλανή κατοικία . Ο σύζυγός μου, τους ζήτησε χαρτί από εισαγγελέα και του είπαν τα ΜΑΤ ότι δεν έχουν. Τότε ο άντρας μου, τους είπε: “αν μου φέρετε χαρτί από τον εισαγγελέα, θα σας αφήσω να περάσετε”. Και τα ΜΑΤ συμφώνησαν».

«Στη συνέχεια, ακούσαμε βήματα στην ταράτσα. Ανέβηκαν τα παιδιά μου κι ο άντρας μου, στη δική μας ταράτσα για να δουν τι συμβαίνει. Και βλέπουν τα ΜΑΤ. Ο άντρας μου τους ρώτησε, πώς ανέβηκαν χωρίς χαρτί εισαγγελέα. Και εκείνη τη στιγμή, τα ΜΑΤ πιάνουν τον άντρα μου και τα παιδιά μου και τους πλακώνουν στο ξύλο. Εγώ ανέβηκα να δω τι γίνεται και με απείλησαν».

«Μου είπαν: “μπες μέσα γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα” κι εγώ δεν ήξερα τι να κάνω.  Είμαστε ξεχωριστή ιδιοκτησία, δεν έχουμε καμία σχέση με τη διπλανό κατειλημμένο κτίριο και οι άντρες των ΜΑΤ ήθελαν να περάσουν μέσα από το σπίτι μας, χωρίς χαρτί εισαγγελέα για να πάνε στο διπλανό κτίριο. Αφού έγιναν αυτά τα επεισόδια, ήρθε εισαγγελέας κι έκαναν έρευνα μέσα στο σπίτι μας για να δουν αν κρύβουμε καταληψίες. Δεν βρήκαν τίποτα κι έφυγαν. Τον άντρα μου και τα παιδιά μου, τους πήγαν δεμένους στη ΓΑΔΑ».

Τι υποστηρίζει η αστυνομία για την επιχείρηση και τις καταγγελίες

Αστυνομικές πηγές αρχικά έκαναν λόγο ότι άτομο ή άτομα από την κατάληψη της Ματρόζου 45 πήδηξαν στη διπλανή ταράτσα στην προσπάθεια τους να διαφύγουν μετά τη ρίψη αντικειμένων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να τους κυνηγήσουν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. πηδώντας και αυτοί στη διπλανή ταράτσα. Εκεί δέχθηκαν λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον έναν από τους γιους και τον πατέρα που μένουν στο διπλανό κτήριο και έγιναν συλλήψεις.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θοδωρής Χρονόπουλος με παρέμβαση του στον τηλεοπτικό σταθμό Open δήλωσε ότι «Η αστυνομική επιχείρηση στην κατάληψη της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι έγινε νόμιμα, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών».

Τι αναφέρει Επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Στις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης ο κύριος Χρονόπουλος έκανε επίσημη ενημέρωση στους δημοσιογράφους λέγοντας ότι, πριν την επιχείρηση γύρω 06:30 αστυνομικοί ρώτησαν κάτοικο διπλανής οικίας (μετέπειτα συλληφθέντα με τους δύο γιούς του) αν υπάρχει πρόσβαση από την οικία του στο διπλανό κτίριο και έλαβαν αρνητική απάντηση.

Όταν έφτασαν στην κατάληψη επί της οδό Ματρόζου 45, υπήρχαν ήδη στο σημείο δημοσιογράφοι με κάμερες και είχαν βγει καταληψίες στον πρώτο όροφο της κατάληψης, απ’ όπου τους εκσφενδόνισαν πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κ.α. αντικείμενα.

Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων, άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν στη γειτονική ταράτσα, ακολουθούμενοι από αστυνομικούς.

Παράλληλα, άλλοι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι της γειτονικής οικίας και ζήτησαν από γυναίκα που τους άνοιξε, να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα.

Η γυναίκα ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα. Αστυνομικοί με την παρουσία του εισαγγελέα εισήλθαν στην οικία και ανέβηκαν στην ταράτσα όπου υπήρχαν τρία άτομα.

Και οι τρείς ακινητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην ταράτσα. Πρόκειται για τον κάτοικο της διπλανής οικίας και τα δύο του παιδιά, οι οποίοι συνελήφθησαν ο μεν πατέρας για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη. Διευκρινίζεται ότι δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων.

Ο πατέρας είναι στο επάγγελμα σκηνοθέτης, ο ένας γιος είναι ασκούμενος δικηγόρος και ο άλλος φοιτητής.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θοδωρής Χρονόπουλος μάλιστα στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτήριο της κατάληψης στην ταράτσα, είχε προσαρμοστεί μεταλλική κατασκευή με καρφιά και βίδες μήκους 10 εκατοστών, την οποία χαρακτήρισε ως «παγίδα θανάτου» και η οποία εξυπηρετούσε δύο σκοπούς:

  • να τραυματίσουν αστυνομικούς
  • να δυσκολέψουν την πρόσβαση στην ταράτσα

Σε ερώτηση δημοσιογραφιών για το αν ασκήθηκε βία, ο κύριος Χρονόπουλος δήλωσε ότι:

«Χρησιμοποιήθηκε η απαραίτητη βία σύμφωνα με την αρχή της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας».

Σύμφωνα με την αστυνομία πίσω από τις πόρτες της κατάληψης είχαν τοποθετηθεί είχαν εγκατασταθεί ειδικοί μεταλλικοί σιδηροδοκοί για να αποτρέπουν την είσοδο ατόμων στον χώρο, ενώ βρέθηκε σημείωμα οδηγιών στα αγγλικά, που πρέπει να ακολουθηθούν από τους καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας, που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιήθηκε κατά γράμμα.

Συνολικά συνελήφθησαν εννέα άτομα, ανάμεσα τους και δύο αλλοδαποί, ένας Γάλλος που είχε προσαχθεί ξανά για συμμετοχή του στην κατάληψη «Βανκούβερ» και ο δεύτερος Σουηδός.

Στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου υπήρξε αντίσταση και τραυματισμός του ενός αστυνομικού.