Μιλώντας για τη στάση της Εκκλησίας έναντι των συνανθρώπων μας εν όψει και των Χριστουγέννων, ο κ. Ιγνάτιος σχολιάζοντας τις ατυχείς συμπεριφορές ελαχίστων συμπολιτών μας έναντι των ξένων, συμπεριφορές που απάδουν του Ορθοδόξου ήθους, παραδέχθηκε ότι «οι υπεύθυνοι ταγοί της Εκκλησίας ίσως και να μην κατάφεραν, τελικά, να μεταδώσουν το αληθινό μήνυμα της Χριστιανικής ζωής, όπου δεν χωρεί η βία, αλλά κυριαρχεί η αδιάκριτη αγάπη».

«Εκεί εγώ πρέπει να ζητήσω συγγνώμη, γιατί δεν τους δίδαξα τη σωστή Ορθοδοξία. Εκεί πλέον μπορεί να έχω κι εγώ ευθύνη. Ως ποιμένας, πιστέψτε με, νιώθω την ανάγκη να ζητήσω μια μεγάλη συγγνώμη, εάν δεν κατόρθωσα, να πείσω τι σημαίνει Χριστός», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος.

Επεσήμανε επίσης ότι «το θέμα είναι να μη μείνουμε στα στολίδια, να μπορέσουμε να πάμε στην ουσία: τι σημαίνει ταπείνωση, τι σημαίνει να γίνεται ο Θεός άνθρωπος, τι σημαίνει να μας καλεί να «θεωθούμε», όπως λέμε στη θεολογική γλώσσα, δηλαδή να τον προσεγγίσουμε και να κοινωνήσουμε μαζί του. Και τότε μπορούμε να κοινωνήσουμε και με τον εαυτό μας και με τον άλλον».

«Μη ξεχνάμε ότι ο Χριστός ήρθε για όλους τους ανθρώπους. Δεν εξαιρεί κανέναν. Αυτό είναι το δικό μας κήρυγμα, Αυτός είναι ο Χριστός μας!… Μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχει κάτι άλλο, ακριβό, πολύτιμο, αλλά αιώνιο, αληθινό και αυθεντικό! Και, νομίζω, ότι αυτά τα Χριστούγεννα, όποιος τολμήσει ν’ ανοίξει την καρδιά του, να βρει τον πονεμένο, να βρει τον ξένο, να κάνει την υπέρβαση και να μη φοβηθεί, θα κάνει αληθινά Χριστούγεννα. Και τότε και ο εκκλησιασμός θα έχει νόημα και η Θεία Κοινωνία θα είναι όντως το θαύμα και όλοι μαζί την ημέρα των Χριστουγέννων θα είμαστε αυτό που μας καλεί η Εκκλησία να είμαστε: Ένα σώμα με τον Χριστό!…», ανέφερε ο Σεβασμιότατος.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξή του στο βίντεο που ακολουθεί: