Η ενιαία ψηφιακή πύλη θα έχει ως πρότυπο την αντίστοιχη πύλη της βρετανικής κυβέρνησης και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν με τους κωδικούς του Taxis ή τους τραπεζικούς κωδικούς. Αναφορικά με τις ταυτότητες όπως είπε, ο διαγωνισμός θα αναρτηθεί την Παρασκευή ή την Δευτέρα.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται τώρα στην διαλειτουργικότητα των μητρώων του Δημοσίου (πχ το μητρώο των πολιτών με το μητρώο της ΑΑΔΕ) και θα ακολουθήσει η διόρθωση τυχόν διαφορών στα στοιχεία και η συγκέντρωση των πληροφοριών.

Παράλληλα προχωρά η ψηφιοποίηση διαδικασιών (όπως έγινε για την φορολογική ενημερότητα, θα ακολουθήσει η ασφαλιστική και το ποινικό μητρώο) και η κατάργηση όσων είναι περιττές.

Μιλώντας στη Βουλή, στα πλαίσια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως από τις αρχές του 2020 θα είναι ψηφιακά διαθέσιμη η φορολογική ενημερότητα σε όλους τους δημόσιους φορείς, προκειμένου η κάθε υπηρεσία να αντλεί στοιχεία και κατά συνέπεια θα διευκολύνονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Για την πρωτοβουλία gov.gr, ο κ. Πιερρακάκης είπε πως θα έρθει το πρώτο εξάμηνο του 2020 και στόχος είναι να περάσουν στην πλατφόρμα όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου. Στην τελική της εκδοχή, σχεδιάζετε, οι υπηρεσίες να μπορούν να αναζητούν μόνες τους τα διαθέσιμα δεδομένα.

Για τα έργα πληροφορικής που εκκρεμούν, ο κ. Πιερρακάκης είπε πως οι πρώτες δημοπρασίες θα γίνουν στο τέλος Ιανουαρίου. «Θα κινηθούμε γρήγορα» τόνισε και είπε πως στο τέλος του 2020 θα προβούμε στη δημοπρασία του τηλεπικοινωνιακού φάσματος 5ης Γενιάς (5G).

«Στόχος είναι να δώσουμε πίσω στους πολίτες τον χαμένο χρόνο από τη γραφειοκρατία», επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης.