Οι έξι πρόσφυγες διασώθηκαν χάρη παρατηρητικότητα αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων ΠΑΘΕ Λάρισας.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο ελέγχου της Τροχαίας, λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα της 24nς Δε­κεμβρίου σταμάτησαν για έλεγχο το φορτηγό στα διό­δια Μακρυχωρίου, το οποίο ως ψυγείο θα συνέχιζε το δρομολόγιό του κα­θότι έμφορτο με οπωροκηπευτικά, μετά μάλιστα και την επίδειξη των απαραίτητων τιμολογίων από τον οδηγό.

Για καλή τύχη των προσφύγων, όταν ο οδηγός μετά τον έλεγχο έθεσε ξανά σε κίνηση το φορτηγό, οι αστυ­νομικοί άκουσαν έναν απροσδιόριστο έντονο θόρυβο και εκτιμώντας ότι μπορεί να πρόκειται ενδεχομένως για μηχανική βλάβη, επενέβησαν εκ νέου ζητώντας από τον οδηγό να ακινητοποιήσει το φορτηγό. Για να προσέξουν ότι ο θόρυβος προέρχεται από το ρυ­μουλκό του φορτηγού και τον προκαλούσαν σκόπι­μα οι πρόσφυγες που χτυπούσαν και κλωτσούσαν την πόρτα του ψυγείου για να απελευθερωθούν καθώς είχαν ξεπαγιάσει. Αστυνομικοί οδήγησαν το φορτηγό – ψυγείο στο Τμήμα Τεμπών, όπου διαπι­στώθηκε ότι στο εσωτερικό του ρυμουλκού ήταν κλειδωμένοι οι 6 Αφγανοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθερία», οι έξι πρόσφυγες ηλικίας 15, 17, 19,  20, 21 και 22 ετών αντίστοιχα, πλήρωσαν τουλάχιστον από 200 ευρώ ο καθένας σε ομοεθνή τους προκειμένου από το λιμάνι της Πάτρας με το φορτηγό – ψυγείο να φυγαδευτούν παράνομα στην Ιταλία.

Ο ομοεθνής τους αφού παρα­βίασε την πόρτα του ρυμουλκού του φορτηγού – ψυ­γείου που μετέφερε φράουλες και πορτοκάλια έβαλε τους έξι Αφγανούς μέσα στο ψυγείο και στη συνέχεια τους κλείδωσε.

Οι έξι πρόσφυγες αντιλήφθηκαν αργά ότι έπεσαν θύ­ματα αφού το φορτηγό δεν ακινητοποιήθηκε μετά την επιβίβασή του σε καράβι όπως τους είχαν υποσχεθεί, αλλά αντίθετα για ώρα βρισκόταν σε κίνηση αφού σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, ο τελικός προορισμός του φορτηγού που ξεκίνησε από την Πά­τρα, ήταν η Ρουμανία.

Αστυνομικοί του Τμήματος Τεμπών συνέλαβαν τον οδηγό που -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθερία» – αρνείται πως γνώριζε για τη μεταφορά των προσφύγων, δηλώνοντας ότι οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν παρά­νομα στο φορτηγό του. Οι έξι πρόσφυγες ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους και μάλιστα επειδή δια­θέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, οι τέσσερις εξ αυτών αφέθηκαν την Πέμπτη ελεύθεροι, ενώ για  τους δύο ανήλικους αναζητείται Δομή για να τους φιλοξενήσει.

Ο 51xpovos Βούλγαρος υπήκοος και οδηγός του φορτηγού κρατείται και σήμερα θα οδηγηθεί εκ νέου στον Ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί.

Πήγή: Οnlarissa