Επαναπροσδιορισμός της λέξης «Έλληνας», ενίσχυση του γυναικείου φύλου και εκλογή εξέχουσας πολιτικής προσωπικότητας που θα έχει «κάνει όνομα» στο YouTube ή το TikTok. 

Αυτές είναι μεταξύ των δέκα προβλέψεων της Kapa Research για την επόμενη δεκαετία βάσει των τάσεων της δεκαετίας που φεύγει.

Αναλυτικά οι 10 προβλέψεις για τη δεκαετία 2020-2030:

  • Η έννοια της λέξης «Έλληνας» θα οριστεί εκ νέου: Ο τόπος διαμονής του Έλληνα θα ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, η γενιά του brain drain θα έρχεται στα πράγματα με νέα ήθη και αξίες, τα παιδιά και τα εγγόνια των Βαλκάνιων μεταναστών του 1990 θα ενηλικιώνονται και θα επιβάλλουν νέες τάσεις, η γλώσσα θα αντέξει (κυρίως λόγω γραφής και ανάγνωσης στο διαδίκτυο) αλλά το ομόγλωσσο και το ομόθρησκο θα αλλοιωθούν, η πολιτισμική παγκοσμιοποίηση μέσω του διαδικτύου και των φθηνών μεταφορών θα επεκταθεί
  • Νέες ανεξέλεγκτες κοινότητες-δίκτυα θα διαμορφωθούν με βασικό εργαλείο το διαδίκτυο
  • Το γυναικείο φύλο θα ενισχυθεί: Το εκτόπισμα της γυναίκας στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας θα διευρυνθεί
  • Εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα (βουλευτής, υπουργός ή αρχηγός κόμματος) στην ελληνική πολιτική σκηνή θα έχει καταγωγή από την Αλβανία
  • Εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα (βουλευτής, υπουργός ή αρχηγός κόμματος) στην ελληνική πολιτική σκηνή θα έχει «κάνει όνομα» στο YouTube ή το TikTok
  • Οι κορυφαίοι YouTubers ή TikTokers θα είναι πιο δημοφιλείς από τους παραδοσιακούς celebrities της τηλεόρασης
  • Τα πρώτα ονόματα λαϊκής μουσικής σήμερα θα «ανοίγουν» τις live εμφανίσεις των καλλιτεχνών της rap μουσικής αύριο
  • Το πολιτικό σύστημα θα γνωρίσει νέα κρίση αντιπροσώπευσης
  • Η περαιτέρω διείσδυση του Τουρισμού στην Ελλάδα θα αλλοιώσει τις τοπικές κοινωνίες όπως έχει συμβεί σε δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων
  • Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα γίνει περιορισμένα αισθητή στην Ελλάδα· τα συνέδρια, οι ημερίδες και τα αφιερώματα θα είναι δυσανάλογα πολλά.

Τρεις τάσεις που «σημάδεψαν» τη δεκαετία 2010-2019

Τις σημαντικότερες μεταβολές στην ελληνική κοινωνία καταγράφει η έρευνα της Κάπα Research. 

Οι τάσεις που ξεχώρισαν τη δεκαετία 2010-2019 στην Ελλάδα προκλήθηκαν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από την ιστορική συγκυρία τεσσάρων μέγα-τάσεων: Οικονομική κρίση, ψηφιακή επανάσταση, προσφυγική κρίση και μεταβολές στις διεθνείς ισορροπίες δυνάμεων.

7 στους 10 νέους επιστήμονες θα έφευγε από τη χώρα το 2010

7 στους 10 νέους επιστήμονες δήλωνε το καλοκαίρι του 2010 ότι θα έφευγε από τη χώρα εάν του δινόταν η ευκαιρία και περίπου οι μισοί από αυτούς (42%), δηλαδή περίπου 300.000 νέοι επιστήμονες, είχαν τότε ήδη προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για να φύγουν στο εξωτερικό, επιδιώκοντας όχι απλά την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, αλλά μια μόνιμη καριέρα.

Από το «δελτίο των 8:00 μ.μ.» στο smartphone

Τη δεκαετία που τελειώνει, ο βαρυσήμαντος ρόλος του καθημερινού βραδινού «δελτίου των 8 μ.μ.» των τηλεοπτικών καναλιών στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα υποχωρεί μπροστά στα χαώδη, ανεξέλεγκτα και πολλαπλά κανάλια ενημέρωσης που παρέχουν τα δίκτυα 4G και η ψηφιακή επανάσταση. Η μαζικότητα του μέσου της τηλεόρασης αντικαθίσταται από την εξατομικευμένη ενημέρωση των smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο

Οι Έλληνες προσαρμόζονται στα ευρωπαϊκά δεδομένα όσον αφορά στη διείσδυση του καπνίσματος στον ενήλικο πληθυσμό. Η διαχρονική έρευνα της Κάπα Research για το κάπνισμα ανέδειξε την ισχυρή τάση μείωσης του ποσοστού των συστηματικών καπνιστών και ειδικότερα στις ηλικίες 18-34. Αυτή η τάση, σε συνδυασμό με την κοινή αντίληψη περί μη τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου (Μάιος 2019), άνοιξε τον δρόμο για τη νέα προσπάθεια εφαρμογής του νόμου το 2019.