Ο στενότατος φίλος του Θάνου Μικρούτσικου, ήταν ένας από τους 5 που ανέλαβαν να μιλήσουν στην πολιτική κηδεία του σπουδαίου συνθέτη που έφυγε το Σάββατο από τη ζωή στα 72 του χρόνια. 

Ο Οδυσσέας Ιωάννου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Θάνος είναι πια στα χέρια, στις ζωές και στα στόματα ενός ολόκληρου λαού. Τα τραγούδια του ήταν ένα σημαντικό κομμάτι ενός ανθρώπου που τα κατάφερε παντού. Στη τέχνη, στη ζωή του, στην οικογένειά του, στα παιδιά του, στους φίλους του. 

Μας φύλαγε στα δύσκολα, μας έσπρωχνε να επιστρέψουμε στο όνειρο. Επέστρεφε γεναιόδωρα και στο πολλαπλάσιο όσα εκείνος είχε μαζέψει. Αγάπησε πολύ τους ποιητές, τα ταξίδια, το φαγητό και τα παιδιά. Όλα τα παιδιά. Ήταν τόσο γοητευτικός στα μάτια τους. Η φύση τον προίκισε μ’ αυτά τα μάτια της καλοσύνης, αυτά τα μούσια, αυτό το γέλιο και αυτά τα παραπάνω κοιλάκια που τον έκαναν να είναι όλο τον χρόνο ένας «Άγιος Βασίλης» με πολιτικά».

Κιμούλης: Τεράστια η ανάγκη της πίστης σου στην «ουτοπία»

Το δικό του «αντίο» στον Θάνο Μικρούτσικο, είπε και ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, που ανέφερε: «Δεν σου είπα όσες φορές έπρεπε πόσα μου έχεις μάθει. Σ’ ακολούθησα. Όπου πήγαινες, σ’ ακολουθούσα και ένιωθα περήφανος. Ήμουν σίγουρος για τον δρόμο που μου έδειχνες. Όταν χάνεις τους γονείς σου νιώθεις πως φεύγει από πάνω σου η στέγη που είχες, όταν χάνεις όμως τον καλύτερό σου φίλο, νιώθεις ότι είσαι πλέον τελείως ανυπεράσπιστος. 

Είχαμε ορκιστεί και οι δυο πως ο στίχος του Κώστα «θα σε υπερασπιστώ» θα ήταν πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, η βάση της προσωπικής μας σχέση και το είχαμε κάνει πράξη. Κι εσύ κι εγώ βρεθήκαμε απέναντι σε πολλούς υπερασπίζοντας ο ένας τον άλλον, μέχρις εσχάτων. 

Τώρα φεύγει μαζί σου και μια ολόκληρη εποχή και η εποχή που έρχεται είναι πολύ δύσκολη φίλε, γιατί είναι ακραία θολή. Τεράστια η ανάγκη για το δικό σου φως. Τεράστια η ανάγκη της πίστης σου σ’ αυτό που τόσοι και τόσοι πλέον, το λένε αστειευόμενοι «ουτοπία»».