Ήδη, λόγω της χιονόπτωσης,, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με την αστυνομία, στην περιοχή Καλοπούλα του Υμηττού, ενώ το ίδιο συνέβη νωρίτερα και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης 414 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Κατσιμιδίου προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία (από το ύψος του εστιατορίου "Θέα), καθώς και από το 5ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα και από το 27ο χλμ της ίδιας οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή Κάζα.

Καταιγίδες, χιόνια και κατολισθήσεις βράχων στην Κρήτη

Αρκετές κλήσεις έχει δεχτεί η Πυροσβεστική μέχρι τώρα για αντλήσεις υδάτων από σπίτια σε Κολυμπάρι, Σταλό και μέσα στην πόλη των Χανίων.

Τα ξημερώματα, στο Σταλό, μία οικογένεια εγκλωβίστηκε σε ρέμα, μέσα στο ΙΧ στο οποίο επέβαινε, εξαιτίας της υψηλής στάθμης των υδάτων. Στο σημείο έφτασε η Πυροσβεστικής που κατάφερε να απεγκλωβίσει 3 άτομα και να τα μεταφέρει σε ασφαλές σημείο.

Η πυροσβεστική υπηρεσία, επίσης μετέφερε σε ασφαλές σημείο ζευγάρι ηλικιωμένων στην Κίσσαμο στο σπίτι των οποίων πλημμύρισε .

Χιόνια και στη Λέσβο

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου η κίνηση στο οδικό δίκτυο γίνεται κανονικά με εξαίρεση στο τμήμα του δρόμου Αμπελικό - Πολιχνίτο όπου η κίνηση έχει διακοπεί προκειμένου να καθαριστεί ο δρόμος και να γίνει ρίψη άλατος. Επίσης από τους ισχυρούς ανέμους στην αγροτική περιοχή της Αγίας Παρασκευής στην κεντρική Λέσβο νωρίς το πρωί έπεσε κολώνα της ΔΕΗ η οποία όμως αποκαταστάθηκε άμεσα.

Ομίχλη και χιόνι στο Οροπέδιο Λασιθίου

Πυκνή ομίχλη έχει περιορίσει την ορατότητα στο ελάχιστοστο Οροπέδιο Λασιθίου! Λίγο πριν τις 10 το πρωί ξεκίνησε και η χιονόπτωση, "ντύνοντας" την ορεινή περιοχή στα λευκά.

Κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων

Η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων σε όλο το μήκος του ΒΟΑΚ στα Χανιά.

Κοντά στο Ναύσταθμο Κρήτης, μεγάλη πέτρα έπεσε σε αυτοκίνητο, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Επί τόπου κλήθηκε η οδική βοήθεια για να πάρει το ακινητοποιημένο αυτοκίνητο, ενώ συνεργεία της Π.Ε. Χανίων δίνουν αγώνα δρόμου να καθαριστεί ο ΒΟΑΚ σε διάφορα σημεία.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από cretapost.gr, cretalive.gr

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Χίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού από το 6ο έως το 20ό χιλιόμετρο. Η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά της βορειοδυτικής Χίου με την επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού, στο ύψος του 28ου χιλιόμετρου.

Όσον αφορά στη Σάμο, δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα λόγω του κύματος κακοκαιρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας.

Διακοπή ρεύματος σε Άνδρο και Τήνο

Από το πρωί έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην Άνδρο και στην Τήνο λόγω βλαβών που έχουν προκύψει στις δύο γραμμές μεταφοράς από τις οποίες τροφοδοτούνται τα δύο νησιά, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου διανομής, αυτή την ώρα η ΔΕΗ επιχειρεί την επαναλειτουργία του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής στην Άνδρο, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η ηλεκτροδότηση και στα δύο νησιά. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας των καταναλωτών.

Χιόνια στη Στερεά Ελλάδα – Πού είναι απαραίτητες οι αλυσίδες    

Χιονοπτώσεις σημειώνονται σε 5 νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Από τα μεσάνυχτα έχουν ενταθεί κυρίως στα ορεινά των νομών και σε υψόμετρο πάνω από τα 600 μέτρα.

Κατά μήκος της εθνικής οδού Λαμίας-Αθηνών η κυκλοφορία γίνεται κανονικά. Εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε επιφυλακή.

Χιονοπτώσεις σημειώνονται ιδίως στην περιοχή του Δομοκού και στην περιοχή της δυτικής Φθιώτιδας και γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για τα αυτοκίνητα στους εξής δρόμους:

Στην Εύβοια

 • στην Εθνική οδό Χαλκίδας - Αιδηψού, από 25 έως 35 χ/θ,
 • στην επαρχιακή οδό Γυμνού - Σέττας, από 13,5 έως 15 χ/θ,
 • Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Βουτά - Κοκκινομηλιάς και Βουτά - Ροβιών.

Στην Ευρυτανία

 • στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου - Φουρνά (Θέση «Βράχος»), από 12 έως 22 χ/θ,
 • στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου - Κρικέλλου - Δομνίστας, από 8 έως 40 χ/θ,
 • στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου - Χιονοδρομικού Κέντρου, από 5 έως 13 χ/θ,
 • στην επαρχιακή οδό Φουρνάς - Καρδίτσας (θέση «Ζαχαράκη»),
 • Στο Εθνικό οδικό δίκτυο Καρπενησίου - Αγρινίου, από 2 έως 12 χ/θ (θέση «Μπαγασάκι»),
 • Στο Εθνικό οδικό δίκτυο Καρπενησίου - Λαμίας, από 5 έως 8 χ/θ (Σήραγγα Π. Μπακογιάννη - Τούνελ),
 • Στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου - Προυσού - Αγρινίου, από 30 έως 45 χ/θ (θέση «Αραποκέφαλα»),
 • Στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου - Στενώματος, από 2 έως και 17 χ/θ,
 • Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Κερασοχωρίου.

Στη Φθιώτιδα,

 • στην Εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου, από 52 έως 64,700 χ/θ.
 • σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας.

Στη Βοιωτία

 • στην επαρχιακή οδό Αράχοβας - Επταλόφου (θέση «Σκαμνός»), από 2 έως 14,5 χ/θ.

Στη Φωκίδα

 • στην Εθνική οδό Άμφισσας - Θερμοπυλών, από 44 έως 22,5 χ/θ,
 • στην επαρχιακή οδό 'Ανω Πολύδροσος προς Χ.Κ. Παρνασσού,
 • στην επαρχιακή οδό Επταλόφου προς Χ.Κ. Παρνασσού.

Δύσκολη νύχτα στα Καλάβρυτα – Έκλεισαν δρόμοι – Προβλήματα σε Αρκαδία και Κορινθία    

Εκτεταμένη χιονόπτωση σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη των Καλαβρύτων και σε γειτονικές περιοχές.

Ωστόσο από τις 6 το πρωί σήμερα, Δευτέρα, ξεκίνησε εκχιονιστικά Δήμου και Περιφέρειας, καθαρίζουν συνεχώς το δρόμο, από την πυκνή χιονόπτωση, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι προσβάσιμοι, Η μόνη απαγόρευση που υπάρχει και ισχύει για όλους τους κεντρικούς άξονες της χώρας, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας σε φορτηγά άνω του 1,5 τ., στην Πούντας - Καλαβρύτων.

Πυκνή και έντονη χιονόπτωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, στην περιοχή της Θήβας. Σε λίγα λεπτά η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας καλύφθηκε με χιόνι, από το 93ο χιλιόμετρο στα διόδια της Θήβας έως και το 110 χιλιόμετρο στο Κάστρο Βοιωτίας. Αμέσως σήμανε συναγερμός και κινήθηκαν και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνοντας αλάτι για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Η χιονόπτωση σταμάτησε χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στο εθνικό δίκτυο.

Τα φαινόμενα περιορίστηκαν στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας στην περιοχή της Ευρυτανίας, στην περιοχή του Δομοκού, στο δρόμο Αμφίκλειας προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και στα χωριά της Βοιωτίας και της Φωκίδας γύρω από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού όπου και είναι απαραίτητες οι αλυσίδες. Επίσης έντονα καιρικά φαινόμενα εντοπίζονται στην περιοχή της Αταλάντης στα χωριά Καλαπόδι, Ζέλι και Κυρτώνη όπου σε συνδυασμό με τη χιονόπτωση επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι παγώνει. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει διακοπεί η συγκοινωνία σε κανένα σημείο της Φθιώτιδας.

Προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης έχουν προκληθεί και σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας και Κορινθίας, όπου παραμένει κλειστή η δασική οδός που συνδέει την Βυτίνα Αρκαδίας με το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.

Στον νομό Αρκαδίας, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

* Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Νεμέας (μέσω Λεβιδίου), από το 34ο έως το 42ο χιλιόμετρο,

* στην επαρχιακή οδό Τρίπολης - Αλωνίσταινας, από το 27ο χιλιόμετρο έως την Βυτίνα,

* στην επαρχιακή οδό που συνδέει την κοινότητα Καρδαρά με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου,

* στην επαρχιακή οδό Βουρβούρων - Α. Πέτρου, από το 28ο έως το 37ο χιλιόμετρο.

Στον νομό Κορινθίας, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:

* Στην παλαιά εθνική οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από το 21ο ως το 35ο χιλιόμετρο,

* στην επαρχιακή οδό Τρικάλων - Καρυάς, από το ύψος του 10ου χιλιομέτρου,

* στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Δερβενίου, από το 1ο έως το 19ο χιλιόμετρο,

* στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Λυκούριας, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο, και

* στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Κιάτου, από το 1ο έως το 10ο χιλιόμετρο.

Χιονοθύελλα πάνω απ’ την Ελάτη Τρικάλων 

Σφοδρή χιονοθύελλα χτύπησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ τα ορεινά των Τρικάλων. Όπως φαίνεται και στο βίντεο του trikalavoice.gr από την περιοχή του Τζατζά (πάνω απ’ την Ελάτη) η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα δυνατή, το οδόστρωμα έχει καλυφθεί από χιόνι, ενώ οι οδηγοί κινούνται με μεγάλη προσοχή.

11 μποφόρ στο Αιγαίο - Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο.    

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατα τόπους τα 11 μποφόρ.

Κλειστές είναι οι γραμμές Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες και Ηγουμενίτσα-Λευκίμη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές οι ακυρώσεις δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Φωτογραφίες και βίντεο: lamiareport.gr, trikalavoice.grkalavrytanews.com